Bizness un ekonomika
2011. gada 7. maijs, 19:11

Latvijas nodokļu vidi uzskata par īpaši pretimnākošu lielajiem investoriem

Jauns.lv

Latvijas nodokļu vide ir tikpat laba kā tuvākajās kaimiņvalstīs, īpaši pretimnākoša tā ir lielajiem investoriem un mikrouzņēmumiem, šodien biznesa forumā "Invest Expo 2011" sacīja advokātu biroja "Sorainen Latvija" partneris Jānis Taukačs.

Piemēram, no šī gada Latvijā atjaunota uzņēmuma ienākuma nodokļa (UIN) atlaide par investīcijām noteiktās nozarēs, sākot no pieciem miljoniem latu. UIN atlaide ir 25% no kopējās sākotnējās ilgtermiņa ieguldījumu summas.

Eksperts uzsvēra, ka uzņēmēju kritika par augstajiem nodokļiem Latvijā nav īsti pamatota. Kā argumentu viņš minēja faktu, ka Pasaules Bankas analīzē "Doing Business 2011" Latvija no 183 valstīm ierindojusies 24.vietā un tas esot labs rādītājs.

Lielākas problēmas esot ar nodokļu nomaksāšanu, jo vērtējumā par procedūrām, kas jāveic, lai varētu veikt nodokļu nomaksu, Latvija ierindojusies tikai 59.vietā. Tomēr aiz Latvijas šajā vērtējumā esot palikušas arī Somija, Vācija, kā arī Ķīna. Igaunija šajā segmentā esot augstākā pozīcijā, jo, piemēram, iedzīvotāju un uzņēmumu ienākumu nodoklis esot vienāds, bet Latvijā piemērojamas astoņas dažādas likmes.

Vērtējot sociālo apdrošināšanas iemaksas, tās Latvijā uzņēmējiem esot zemākas nekā, piemēram, Igaunijā, savukārt darba ņēmējiem - augstākas.

Taukačs akcentēja, ka īsti nav pamata Latvijā sūdzēties arī par biežajām nodokļu izmaiņām Latvijā, jo, piemēram, ASV pēdējos desmit gadus esot veiktas 4500 nodokļu izmaiņas.

Viņš arī uzsvēra, ka Ķīnas loģistikas un transporta uzņēmumiem Latvija varētu kļūt interesantāka, jo patlaban trešo valstu, tātad arī Ķīnas, preču piegādēm uz Eiropas Savienību vairs nav jāzaudē importa pievienotās vērtības nodoklis, kā tas bija līdz šim.

Jurists skaidroja, ka Latvijas uzņēmumi var izmantot vairākas nodokļu optimizācijas procedūras, izmantojot uzņēmumus, piemēram, Igaunijā vai ofšoros, taču tad esot arī jārēķinās ar papildu riskiem un jāprot pareizi veikt šādas darbības.

Taukačs pieļāva, ka, iespējams, nākamgad populāri varētu kļūt arī trasti, ņemot vērā, ka tad tiek plānota nulles deklarācijas ieviešana. Patlaban attiecībā uz trastiem uzņēmējiem esot psiholoģiskas problēmas, jo attur iespēja sev piederošos deklarēt it kā nepazīstam pārstāvim. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tas, kas pieder trastam, nav jānorāda deklarācijā.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvis Guntis Lauskis forumā "Invest Expo 2011" arī uzsvēra, ka ārvalstu investoriem Latvijas uzņēmējdarbības vide ir labvēlīga. Kā piemēru viņš minēja iespēju reģistrēt uzņēmumu, izmantojot e-pakalpojumus, no vienas līdz trim dienām. Patlaban uzkrātās tiešās ārvalstu investīcijas Latvijā ir 8,2 miljardi eiro (5,74 miljardi latu) un šim rādītājam ir pieaugoša tendence.

Lai veicinātu investīciju piesaisti, izveidots projekts "Polaris", kas paredz vienotu un saskaņotu ministriju, pašvaldību, infrastruktūras uzņēmumu un valsts iestāžu rīcību stratēģiski nozīmīgu vietējo un ārvalstu investīciju projektu realizēšanā. Tas ļaujot efektīvāk risināt problēmas, kādas rodas investoram, realizējot investīciju projektus.

Nesen izveidota Investīciju koordinācijas padome, kas nodrošina atbalstu nozīmīgu investīciju projektu realizācijā. Patlaban tajā ir izskatīti 14 problēmjautājumi, no kuriem divi esot atrisināti, pārējie esot procesā.

Lauskis skaidroja, ka ir noteiktas ārvalstu investīciju mērķa nozares, kas esot prioritāras, - kokapstrāde, transports un loģistika, kā arī mašīnbūve. Kā perspektīvākās nozares nākotnē esot izvirzītas informācijas tehnoloģijas, zaļās tehnoloģijas un veselības aprūpe.

LETA Nozare.lv