Bizness un ekonomika
2011. gada 18. maijs, 10:06

Pārlieku lielas ķimikāliju lietošanas dēļ Ķīnas plantācijās sprāgst arbūzi

Jauns.lv

Vairākās Ķīnas plantācijās pārsprāguši arbūzi, kas tiek skaidrots ar lauksaimnieku pārlieku aizraušanos ar ķimikāliju lietošanu.

Tas jau atkal vērš pasaules uzmanību uz Ķīnas pārtikas audzēšanas un ražošanas nozari, kuru valsts neregulē pietiekami stingri.

Ķīnas mediji vēsta, ka Daņjangas pilsētā pārsprāguši arbūzi gandrīz 50 hektārus lielā platībā. Šomēness tādā veidā tika iznīcinātas jau vairākas plantācijas, jo lauksaimnieki neadekvāti daudz lieto augšanu veicinošu ķimikāliju forhlorfenuronu, kuras lietošana Ķīnā nav aizliegta, tomēr pārlieku lielās devās tā ir kaitīga.

Ir arī eksperti, kas skaidro, ka arbūzi pārplīst spēcīgo lietavu dēļ, kas pēc sausuma perioda pārņēmušas Ķīnu. Viņi skaidro, ka cietuši arī lauksaimnieki, kas noliedz ķimikāliju lietošanu.

Ķīna solīja aktīvu cīņu ar nekontrolētu ķimikāliju lietošanu pārtikas nozarē pēc 2008.gadā notikušā, kad rūpnieciskās ķimikālijas melamīna klātbūtnes pienā dēļ mira seši zīdaiņi un 300 tūkstoši saindējās.

Tomēr pēdējo nedēļu laikā uzvirmojušas ziņas par saindētu cūkgaļu, toksisku pienu, krāsvielām piesātinātām pupām. Patērētāji sūdzējušies, ka saindējušies arī pēc citu produktu lietošanas.

BNS

Tēmas