Bizness un ekonomika

FKTK uz gadu paaugstina iemaksas Noguldījumu garantiju fondā

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pieņēmusi lēmumu uz vienu gadu paaugstināt piemērojamo koeficientu iemaksām Noguldījumu garantiju fondā no līdzšinējiem 0,05% uz 0,075%, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.

FKTK šodien padomes sēdē apstiprināja grozījumus "Pārskata par garantētajiem noguldījumiem sagatavošanas un maksājumiem noguldījumu garantiju fondā piemērojamo korekcijas koeficientu noteikšanas normatīvajos noteikumos".

"Saistībā ar AS "Latvijas Krājbanka" noguldījumu nepieejamības iestāšanos, Noguldījumu garantiju fondam ir jānodrošina garantēto atlīdzību izmaksa "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem 344 miljonu latu apmērā, tādēļ, lai atjaunotu fonda līdzekļus un ņemot vērā fonda uzņemtās saistības pret Latvijas valsti, FKTK pieņēmusi lēmumu uz vienu gadu paaugstināt piemērojamo koeficientu iemaksām fondā, uz 0,075% līdzšinējo 0,05% vietā," informēja Dravniece.

Šā gada trešā ceturkšņa beigās Noguldījumu garantiju fondā bija uzkrāti 149,4 miljoni latu.

Ar pieņemtajiem grozījumiem noteikumos noteikts, ka par 2012.gadu noguldījumu piesaistītāja maksājums Noguldījumu garantiju fondā jāveic 0,075% apmērā no garantēto noguldījumu vidējā atlikuma noguldījumu piesaistītājā iepriekšējā ceturksnī, kuram piemērots FKTK noteiktais korekcijas koeficients. Līdzšinējais piemērotais bāzes koeficients, kas paredzēts noteikumos, ir 0,05% no garantēto noguldījumu vidējā atlikuma.

Saskaņā ar Noguldījumu garantiju likumu, pēc tam kad noguldītājiem izmaksāta garantētā atlīdzība, FKTK nolūkā nodrošināt pietiekamu līdzekļu uzkrāšanu Noguldījumu garantiju fondā, ir tiesības uz termiņu līdz vienam gadam palielināt noguldījumu piesaistītāju maksājumu fondam, bet ne vairāk kā divas reizes.

LETA