Bizness un ekonomika
2012. gada 27. marts, 09:30

Pavļuts: nākamais Krievijas aizliegums varētu būt saistīts ar cūkgaļas importu

Jauns.lv

Nākamais Krievijas aizliegums varētu būt saistīts ar cūkgaļas importu, intervijā brīdina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš LAIKRAKSTAM norāda, ka Krievijas lēmums aizliegt dzīvo cūku importu ir nepamatots un vērtējams kā protekcionisms.

"Es tiešām ļoti ceru, ka šis posms pāries. Varētu būt dažādi iemesli tam, kāpēc Krievija šobrīd atkal ir nolēmusi ieņemt stingrāku nostāju, kas ir populistiskāka pašiem pret savu elektorātu, saviem ražotājiem, un nodarboties ar protekcionismu. Krievijai Eiropa ir vajadzīga un Eiropai Krievija - arī. Tā ir savstarpējas atkarības situācija. Tāpēc nedomāju, ka Krievijai būtu kāds megamērķis - sabojāt attiecības ar Eiropas Savienību (ES)," akcentē ministrs.

Viņš norāda, ka Krievijas rīcība ir dīvaina, ņemot vērā, ka Latvijas ekonomiskās attiecības ar Krieviju turpināja uzlaboties - cūku eksports uz šo valsti pāris gadu laikā ir audzis piecas reizes. Turklāt 77% no mūsu dzīvā cūku tirgus iet tieši uz Krieviju.

Krievijas pretenzijas esot nepamatotas. "Ja iegansts ir Šmalenberga vīruss, jāteic, kā ir - cūkas ar to neslimo. No 128 veterinārajām neatbilstībām, ko Krievija ir pārmetusi ES, uz Latviju attiecas divas, un neviena no tām nav par cūkām. Turklāt pārsvarā gadījumu visiem pārmetumiem ir dokumentārs raksturs. Tādējādi argumentācija šim aizliegumam ir nezinātniska, ačgārna, nepamatota. Un nekā citādāk, kā vien ar protekcionismu, tas nav izskaidrojams. Varu tikai minēt, ka ES droši vien ir bijis kaut kas tāds, kas Krievijai nav paticis kontekstā ar piekļuvi Eiropas tirgum."

Kā stāsta Pavļuts, ir dzirdēts, ka Krievijas cūku audzētājiem solīts viņus aizsargāt no Eiropas importa.

"Starptautiskā tirgus liberalizācija kopumā tajā iesaistītajām ekonomikām ir labvēlīga, bet atsevišķām uzņēmumu grupām mēdz sagādāt diezgan drastisku zaudējumus. Ir arī dzirdēts, ka nākamais Krievijas aizliegums varētu būt saistīts ar cūkgaļas importu. Bet kaut kad tam ir jābeidzas," akcentē ministrs.

Kā ziņots, no 20.marta Krievija ieviesusi dzīvu mājlopu importa aizliegumu no ES dalībvalstīm, lēmumu pamatojot ar infekciozā Šmalenbergas vīrusa izplatību Eiropā. Latvijā aizliegums attiecas uz 22 cūku fermām.

Šonedēļ uz Briseli dosies augsta ranga Zemkopības ministrijas (ZM) amatpersonas, lai ievadītu sarunas par kompensācijām Latvijas zemniekiem.

Saskaņā ar ZM datiem 2011.gadā 77% no kopējā Latvijas dzīvo cūku eksporta bija eksports uz Krieviju. 2011.gadā dzīvās cūkas bija ceturtā nozīmīgākā uz Krieviju eksportējamo produktu grupa jeb 5% no kopējās eksporta vērtības. Kopš 2008.gada dzīvo cūku eksports pieauga piecas reizes - no 3300 tonnām 2008.gadā līdz 16 300 tonnām 2011.gadā.

Nozare.lv LETA