Planšetdatori kļūst par latviešu mīļlietiņu
Visticamāk, ka planšetdatoru pieprasījums Latvijā galvenokārt ir modes lieta. Līdzīgi kā viedtālruņi, kuru funkcijas pilnā apjomā izmanto retais.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 1. novembris, 12:51

Planšetdatori kļūst par latviešu mīļlietiņu

Jauns.lv

Tā nu planšetdatori jeb tautā sauktās “tāfeles” ir kļuvušas par populārāko datortehnoloģiju produktu Latvijā. Loģiski spriežot, tas nozīmē tikai vienu – lielai daļai dators nepavisam nav vajadzīgs, jo kā zināms, planšetes var veikt tikai niecīgu daļu no tā, uz ko gatavs jebkurš vidusmēra “tradicionālais” dators.

Ir patiesība, ir meli un ir statistika. Šoreiz par pamatu ņemta nepielūdzamā statistika.  Un statistika liecina, ka gandrīz katram desmitajam Latvijas iedzīvotājam modernās tehnoloģijas nepieciešamas krietni vien aprobežotam funkciju mērķim.

Pasaulē sākusies planšetdatoru ēra – par to spilgti liecina aizvadīto mēnešu notikumi un jaunākie pieejamie statistikas dati. Arī Latvijā planšetdatoru tirdzniecības apjomi pirmo reizi pārsnieguši klēpjdatoru tirdzniecību, un planšetes lieto jau katrs desmitais valsts iedzīvotājs, rāda pēc Latvijas Mobilā Telefona (LMT) pasūtījuma oktobrī veiktais Snapshots pētījums.

Lielu soli nozares attīstībā oktobrī spēra divi lielākie sāncenši Apple un Microsoft. Kamēr "ābolu" kompānija prezentēja jaunāko veikumu iPad Mini ar 7.9 collu ekrānu, tās sīvākais konkurents pasauli iepazīstināja ar Windows 8 gala versiju, kas radīta visām platformām - datoriem, planšetdatoriem un viedtālruņiem.

Planšetdatoru galvenās priekšrocības ir kompaktais izmērs, ērtā vadība un iespēja lietot mobilo internetu. Latvijā planšetdatorus lieto jau 11% valsts iedzīvotāju, kas ir tikpat, cik, piemēram, tādā tehnoloģiski attīstītā valstī kā ASV. Procentuāli Latvijā ir divas reizes vairāk planšetdatoru lietotāju nekā lielākajās Eiropas valstīs Vācijā (5%), Lielbritānijā un Francijā (abās pa 6%). Latvijā iekārtu izmantošanu veicina fakts, ka lielākā daļa planšetdatoru īpašnieku to lietošanā dalās ar ģimenes locekļiem. Šobrīd tikai viena trešdaļa valsts iedzīvotāju neredz argumentāciju planšetdatora iegādei, kamēr pārējie šādu iespēju pieļauj.

Šobrīd ir pieejams plašs planšetdatoru klāsts dažādās cenu kategorijās. Iekārtas ražo ne tikai Apple un Samsung, bet arī virknes citu uzņēmumu. Apple iOS un Google Android kontrolētajā operētājsistēmu tirgū ielauzies Microsoft ar Windows 8, un sīvā globālo kompāniju cīņa nodrošina plašāku iekārtu pieejamību. Piemēram, jau šobrīd ir iespējams iegādāties planšetdatoru kopā ar 2GB datu pārraidi par ikmēneša maksu 10 LVL. Šo iespēju izmantojuši jau vairāki tūkstoši valsts iedzīvotāju.

Planšetdatoru pieejamību un funkcionalitāti veicina arī lielais skaits bezmaksas aplikāciju jeb lietotņu. Pēc ASV pētniecības organizācijas Pew Research Center datiem - maksas aplikācijas izmanto tikai 14% planšetdatoru lietotāju. Ērtā planšetdatoru izmantošana veicina informācijas iegūšanas paradumu maiņu. Pew Research Center analītiķi norāda, ka trīs no desmit ierīču lietotājiem uzzina vairāk aktualitāšu nekā iepriekš. Tas veicina cilvēku informētību par norisēm sabiedrībā.

Kasjauns.lv, Foto: Ieva Čīka/LETA