1dienas
19stundas
32minūtes
48sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Rīgas Motormuzejs būs atvērts vien līdz 15. aprīlim
Rīgas Motormuzejs ir lielākais seno spēkratu muzejs Baltijas valstīs, dibināts 1989. gadā pēc Latvijas Antīko automobiļu kluba iniciatīvas.
Auto un tehnoloģijas

Rīgas Motormuzejs būs atvērts vien līdz 15. aprīlim

Jauns.lv

Izrādās Rīgas Motormuzeja ēka ir gauži bēdīgā stāvoklī, jo pretējā gadījumā, kam gan būtu nepieciešama pusotra gada ilga rekonstrukcija? Tiesa gan, par rekonstrukcijas iemesliem ziņu nav.

Ceļu Satiksmes drošības direkcija (CSDD), kas pēdējā laikā saimnieko arī Rīgas Motormuzejā, nolēmusi tajā izvērst rekonstrukcijas darbus. Par to, kā tieši tas izpaudīsies un, vai ēka ir tik skumjā stāvoklī, ka tās atgriešanai pie “dzīvības”  nepieciešams pusotrs gads, nekādu publisku ziņu nav. Toties ir CSDD paziņojums par to, kas muzejā apskatāms līdz šā gada 15. aprīlim, kad S. Eizenšteina sestā nama durvis slēgs liela piekaramā atslēga…

Pavasaris mūsu senčiem izsenis bijis pārvākšanās jeb Jurģu laiks. Šopavasar, no 17. marta līdz 15. aprīlim Jurģi būs arī vienam no lielākajiem spēkratu muzejiem Ziemeļeiropā – Rīgas Motormuzejam (RMM).

Taču pirms pārvākšanās un muzeja rekonstrukcijas uzsākšanas interesenti aicināti izbaudīt vēl nebijušas sajūtas un apmeklēt izstādi „Lielā pārvākšanās jeb Jurģi Rīgas Motormuzejā”.

Ar šo neparasto pasākumu RMM vēlas ikvienam apmeklētājam īpašā gaisotnē radīt jaunu intrigu par savu kolekciju un muzeja krājumā esošajiem „apslēptajiem dārgumiem”.

Šoreiz par vienu lielu izstāžu zāli kļūs viss muzejs. Ar neredzētiem eksponātiem būs papildināta gandrīz ikviena no muzeja vairākām kolekcijām. RMM darbinieki būs sarūpējuši gan apmeklētāju acīm nekad neredzētus eksponātus, gan tādus, kas gadiem glabājušies muzeja krātuvēs un restaurācijas telpās, to starpā, gan „sarūsējušu dzelžu kaudzītes”, gan pilnīgi jaunus, pat nelietotus automobiļus. Tas viss, muzejā vienkopus būs apskatāms tikai mēnesi – līdz 15.aprīlim jeb lielās pārvākšanās laikā.  

Kā izstādes rozīnītes jāmin – PSKP ģenerālsekretāra Leonīda Brežņeva Mercedes Benz 280 SEL (1981), Cadillac Fleetwood (vēsturisks limuzīns, kas 70-tajos gados kalpojis ASV vēstniecībai Maskavā), Padomju Savienībā ražoti un reti sastopami auto – Moskvič 434 kravas furgons (1973) un restaurācijas darbu procesā esošais GAZ 11-73 (1941). Īpašs pārsteigums būs vairāki pilnīgi jauni, vēl nekad nelietoti automobiļi un motocikli (ZAZ 965 M, SMZ, JAWA 360, Vjatka Elektron u.c.)!

RMM ēkas rekonstrukciju plānots uzsākt aprīļa beigās, paredzēts, ka muzejs apmeklētājiem durvis varētu pilnībā atkal vērt pēc aptuveni pusotra gada. Šajā laikā seno spēkratu ekspozīcija būs izvietota pagaidu telpās, par to tiks sniegta atsevišķa informācija.

Kasjauns.lv, Foto: Ieva Čīka/LETA