Pasaules “krutākais” dators beidzot dosies pensijā. VIDEO
Tās ir tikai shēmas, mikroshēmas, vadu mudžeklis un lodējumu tonnas. Taču to visu kopā ir radījis cilvēka prāts!
Auto un tehnoloģijas
2013. gada 3. aprīlis, 11:31

Pasaules “krutākais” dators beidzot dosies pensijā. VIDEO

Jauns.lv

Mans mobilais telefons ir vismaz desmit reizes jaudīgāks par manu pirmo personālo datoru. Tas, kas tagad ietilpst sērkociņu kārbiņā, agrāk aizņēma teju piecas istabas.

Tas, kas tagad ir ikdiena, vēl ne tik sen uzskatītu par slima cilvēka murgiem. Un stāsts nebūt nav par simtgadēm, bet par dažiem gadu desmitiem. Arī pieci gadi moderno tehnloģju attīstībā ir ilgs laiks un izmaiņas ir pārsteidzošas.

2008. gadā kompānija IBM pēc Amerikas Enerģētikas ministrijas pasūtījuma radīja jaudīgāko datoru pasaulē. Tā uzdevums bija modelēt ASV kodolarsenāla katastrofas situācijas. Tajā pat 2008. gadā šis monstrs iekļuva TOP 500 pasaules jaudīgāko datoru saraksta pirmajā vietā. Vēl 2009. gadā megajaudīgais dators ar nosaukumu Roadrunner atradās topa galotnē.

IBM radītais Roadrunner spēja veikt vairāk kā vienu kvadriljonu operāciju sekundē. Atgādināsim, ka kvadriljons ir skaitlis ar 24 nullēm! Superjaudīgā datora izveide izmaksāja aptuveni 122 miljonus ASV dolāru. Roadrunner aizņem 540 kvadrātmetrus un tā 296 nodalījumos iekārtojušies 122 400 procesori.

Roadrunner arhitektūra veidota uz IBM PowerXCell 8i un AMD Opteron dual-core procesoru hibrīdversijas. Turklāt AMD atbild par lielāko uzdevumu izpildi, bet Cell veic galvenos aprēķinu darbus paātrinot procesu.

Šobrīd vecais labais Roadrunner pārvietojies no pirmās uz 22. vietu sarakstā. Dators ir pilnīgā darba kārtībā un vēl arvien tas ir pelnījis uzslavu savas ātrdarbības dēļ. Taču nesen ticis pieņemts lēmums čakli pastrādājušo megadatoru sūtīt pensijā. Tas nozīmē, ka kādu mēnesi pa Roadrunner iekšām ložņās zinātnieki un tad to pilnībā demontēs.

Kā izrādās, lielākā superjaudīgā datora problēma ir milzum lielais elektroenerģijas patēriņš. Gan jau ASV Enerģētikas ministrija varētu atļauties samaksāt elektrības rēķinus, taču ticis pieņemts lēmums radīt kaut ko jaunu un daudz taupīgāku.

Pašlaik jaudīgākais dators pasaulē ir zem nosaukuma Jaguar un tas spēj vienā sekundē veikt 17,5 kvadriljonus operāciju. Tomēr arī Jaguar elektropatēriņš nav iepriecinošs un IBM strādā pie jauniem projektiem. Dzirdētas baumas, ka nākamais super datormonstrs jau varētu būt aprīkots ar mākslīgo intelektu.

Pasaules savulaik ātrākais dators IBM Roadrunner – video:
Gints Gavers, Foto Ekrānuzņēmums no video