Bizness un ekonomika
2013. gada 16. maijs, 08:35

Iedzīvotājiem plāno piešķirt oficiālu e-adresi

Jauns.lv

Sarakstei ar valsts iestādēm un dokumentu apmaiņai iedzīvotājiem plānots piešķirt oficiālu e-adresi, izveidojot vienotu oficiālo elektronisko adrešu sistēmu, paredz Iekšlietu ministrijas izstrādātā koncepcija, ko pirmdien izskatīs Ministru kabineta (MK) komiteja.

Iestādēm pamatā nav pieejamas privātpersonu adreses elektroniskā vidē, savukārt nosūtāmie dokumenti mēdz saturēt sensitīvus personu datus, kas nedrīkstētu nokļūt trešo personu rokās. Tādēļ jāizstrādā īpaša sistēma. IeM norāda, ka tas nozīmē, ka turpmāk arī pasta adreses vietā varēs norādīt oficiālo elektronisko adresi.

E-adrese tiks piešķirta gan privātpersonām, gan iestādēm. Visu privātpersonu un iestāžu e-adreses tiks apkopotas vienotā e-adrešu katalogā Valsts reģionālās attīstības aģentūras e-pakalpojumu koplietošanas platformas ietvaros.

Iecerēts, ka Iedzīvotāju reģistrā (IeR) un Uzņēmumu reģistra reģistros (URR) fiksētās privātpersonas e-adreses kontu lietos, izmantojot portālu "latvija.lv" vai ar e-adreses risinājumu, kas būtu integrēts uzņēmuma iekšējā dokumentu vadības sistēmā.

E-adreses lietošana būs obligāta iestādēm, komersantiem, zvērinātiem notāriem, zvērinātiem advokātiem, zvērinātiem tiesu izpildītājiem, maksātnespējas administratoriem. Pārējām URR reģistrētajām personām e-adreses lietošana nebūs obligāta.

E-adrese būs obligāta, ja persona vēlēsies no iestādes saņemt elektroniskā formā tādu dokumentu, kas satur personu datus, vai izmantot noteiktus e-pakalpojumus, kuru izpildes dēļ personai tiek nosūtīts personas datus saturošs dokuments vai paziņojums.

MK rīkojuma projekts paredz, ka IeM un Tieslietu ministrijai (TM) līdz 2014.gada 1.novembrim būs jāizstrādā nepieciešamie likuma grozījumi, tostarp IeM jāizveido likumprojekts "Oficiālas elektroniskās adreses likums". Arī pārējām ministrijām būs jāpārskata savā kompetencē esošie likumi un jāiesniedz nepieciešamie grozījumi, kas ļaus iedzīvotāju, iestāžu un valsts struktūru oficiālajā sarakstē izmantot oficiālo elektronisko adresi.

Izmaksas, kas saistītas ar koncepcijas risinājuma ieviešanu, daļēji tiks segtas no Eiropas Savienības naudas, kā arī valsts budžeta.

2014.gadā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Uzņēmumu reģistram un Valsts reģionālās attīstības aģentūrai sistēmas izveidei vajadzēs apmēram 133 tūkstošus latu.

BNS