Latvijā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas septītās zemākās Eiropas Savienībā
Latvijā pērn bija septītais zemākais pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu līmenis Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu vidū, liecina piektdien publiskotie ES statistikas departamenta "Eurostat" dati.
Saskaņā ar tiem mūsu valstī, tāpat kā Igaunijā un Slovākijā, pārtikas un bezalkoholisko cenas vidēji bija 87% no ES vidējā līmeņa, kam statistikas apkopojumā piešķirta vērtība 100%.
Zemākas pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas nekā Latvijā bija vien Čehijā (84%), Ungārijā (81%), Lietuvā (77%), Bulgārijā (68%), Rumānijā (67%) un Polijā (61%).
Savukārt augstākais pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenu līmenis reģistrēts Zviedrijā (124%), Austrijā (120%), Somijā (119%), Īrijā (118%) un Luksemburgā (116%).
Maizes un labības produkcijas cenu līmenis Latvijā pērn bija sestais zemākais ES. Latvijā tas bija 80% no ES vidējā. Lētāks maizes un labības produkcijas cenu līmenis ES bija vien Lietuvā (75%), Ungārijā un Čehijā (abās valstīs 74%), Rumānijā (63%), Polijā (58%) un Bulgārijā (57%).
Nedaudz dārgāka kā Latvijā maize un labības produkcija pērn bija Slovākijā un Igaunijā, kur to cenu līmenis bija attiecīgi 82% un 84% no ES vidējā. Savukārt dārgākā maize un labības produkcija ES pērn bija Dānijā (159%), Zviedrijā (135%), Austrija (134%), Somijā (130%) un Kiprā (121%).
Latvijā, tāpat kā Portugālē, gaļas cenu līmenis pērn bija 75% no ES vidējā, kas bija astotais zemākais ES. Lētāka gaļa kā šajās divās valstīs bija vien Polijā (55%), Rumānijā (57%), Bulgārijā (59%), Lietuvā (63%), Slovākijā (71%), Ungārijā (72%) un Čehijā (73%).
Nedaudz augstāks kā Latvijā gaļas cenu līmenis bija Igaunijā, kur tas pērn veidoja 79% no ES vidējā, bet visaugstākā gaļas cena reģistrēta Dānijā un Austrijā (abās valstīs 132% no ES vidējā gaļas cenu līmeņa), kā arī Luksemburgā (129%), Vācijā (128%), Zviedrijā (126%) un Francijā (123%).
Piena, siera un olu cenu līmenis Latvijā bija tuvu ES vidējam - 96%. Latvija bija to 12 bloka valstu vidū, kur piena, siera un olu cenas ir zem vidējā ES līmeņa. Polijā tās bija 63%, Igaunijā un Ungārijā - 88%, Lietuvā - 90%, Čehija - 91%, Bulgārijā un Vācijā - 92%, Nīderlandē un Rumānijā - 93%, Spānijā - 95%, bet Slovākijā - 97%.
Augstākais piena, siera un olu cenu līmenis ES pērn bijis Kiprā (141%), Grieķijā (132%), Itālijā (126%), kā arī Luksemburgā un Īrijā (abās valstīs 119%).
"Eurostat" statistikas dati par cenu līmeni veidoti par pārtikas, bezalkoholisko, alkoholisko un tabakas produktu cenām, 2012.gadā aplūkojot 500 salīdzināmu produktu cenas bloka valstīs.