Valdība atbalsta priekšlikumu no 2015.gada paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa likmi
Ministrs piedāvā noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 12% attiecīgajam apgrozījuma apmēram.
Bizness un ekonomika
2013. gada 29. oktobris, 22:10

Valdība atbalsta priekšlikumu no 2015.gada paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa likmi

Jauns.lv

Valdība otrdien nolēma atbalstīt priekšlikumu Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumiem, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmuma nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mikrouzņēmumam, kura apgrozījums gadā nepārsniedz 7000 eiro (4920 latus), likme būs 9%. Ja apgrozījums pārsniegs minēto summu, likme 2015.gadā būs 11%, 2016.gadā - 13% un sākot ar 2017.gadu - 15%.

Grozījumi iesniegti Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kurā pašlaik mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) informāciju kopš 2011.gada sākuma mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju skaits palielinājies vairāk nekā četras reizes. 2013.gada pirmajā ceturksnī mikrouzņēmumos bija nodarbināti 55 454 cilvēki, kas ir 13,3 reizes vairāk nekā 2010.gada ceturtajā ceturksnī.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šodien lūdza lēmuma protokolam pievienot viņa atsevišķo viedokli.

Viņaprāt, vērtējot mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju attīstības dinamiku, secināms, ka Mikrouzņēmumu nodokļa likuma ieviešana ir veicinājusi ekonomisko aktivitāti tautsaimniecībā un veicinājusi jaunu uzņēmumu dibināšanu, tādējādi atslogojot valsts sociālo budžetu pabalstu izmaksai.

Vienlaikus vērojams, ka šobrīd nodibinātie mikrouzņēmumi ir to attīstības sākuma stadijā, un būtiska likmes paaugstināšana visiem šī nodokļa maksātājiem var radīt būtisku risku ēnu ekonomikas un bezdarba rādītāju palielināšanai, kā arī mazināt stimulu mikrouzņēmumiem augt un uzrādīt patiesos ienākumus, veicinot aplokšņu algu īpatsvara pieaugumu.

Pavļuts uzskata, ka esošās mikrouzņēmuma nodokļa 9% likmes saglabāšana tikai pašiem mazākajiem uzņēmumiem ar apgrozījumu līdz 7000 eiro, pakāpeniski apliekot pārējos nodokļa maksātājus ar pieaugošu likmi līdz 15%, radīs nesamērīgu slogu uzņēmējdarbības uzsācējiem.

Ministrs piedāvā noteikt mikrouzņēmumu nodokļa likmi no 9% līdz 12% attiecīgajam apgrozījuma apmēram.

Kā ziņots, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) veic parakstu vākšanu pret deputātes Elīnas Siliņas virzīto priekšlikumu mikrouzņēmumu nodokļa likmi paaugstināt līdz 15%, sākot no 2015.gada, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, paužot neizpratni, kādēļ patlaban vien trešajā programmas darbības gadā pašmāju deputāti vēlas iznīcināt teicami strādājošu atbalsta programmu.

"Izveidotā mikrouzņēmumu nodokļa sistēma pielīdzināma bērnu un jaunatnes sporta skolām - likvidējot jaunatnes sportu, ir bezcerīgi cerēt uz labu sabiedrības veselību un augstiem sasniegumiem profesionālajā sportā. Ja nepārdomāti tiks pacelts nodoklis mazajam biznesam, nav ko cerēt uz Latvijas "Skype" un vidēja, liela mēroga nodokļu maksātāju pieaugumu," atzīst Endziņš.

LTRK piedāvā tautsaimniecībai draudzīgākas izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļa likmē, veicinot mikrouzņēmumu izveidi un izaugsmi, ko pirms aptuveni gada rosināja arī Saeimas deputāts Romāns Naudiņš.

"Paaugstinoties uzņēmumu apgrozījumam, palielinot mikrouzņēmumos atļauto darbinieku skaitu no pieciem līdz deviņiem un to atalgojuma slieksni, kā tas ir citviet Eiropas Savienībā, iespējams pakāpeniski celt arī mikrouzņēmumu nodokļa likmi, lai apgriezienus uzņēmis sīkbiznesa pārstāvis, pārejot uz vispārējo darbaspēka nodokļu likmi, ir veselīgs un dzīvotspējīgs, nevis saņem ledusaukstu dušu," uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs.


LETA, Nozare.lv
/Foto: Lita Krone/LETA