Bizness un ekonomika
2013. gada 13. novembris, 02:14

Savickis: "Gazprom", "Itera" un "Fortum Heat and Gas" noraidījuši "E.ON Ruhrgas" priekšlikumu kopīgi pārdot "EestiGaas" daļas

Jauns.lv

Krievijas kompānija "Gazprom", Somijas kompānija "Fortum Heat and Gas OY" un "Itera Latvija" noraidījušas Vācijas kompānijas "E.ON Ruhrgas International GmbH" priekšlikumu kopīgi pārdot Igaunijas gāzes kompānijas "EestiGaas" daļas kādam starptautiskam fondam, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" sacīja "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis.

"E.ON Ruhrgas", kas nolēmis pamest Baltijas tirgu, piedāvājis saviem partneriem uzņēmumā "EestiGaas" kopīgi pārdot daļas kādam starptautiskam fondam un kopīgi aiziet no šī uzņēmuma. Kā norādīja Savickis, minētais fonds neesot saistīts ar Krieviju.

"Gazprom", "Itera Latvija" un "Fortum Heat and Gas OY" piedāvājumu noraidījuši.

Pēc Savicka teiktā, līdzīgs piedāvājums attiecībā par Latvijas gāzes uzņēmumu AS "Latvijas gāze", kurš arī pieder "Gazprom", "Itera Latvija" un "E.ON Ruhrgas", nav izteikts.

Kā ziņots, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka jau kādu laiku ir cirkulējusi informācija, ka "E.ON Ruhrgas" varētu pamest Baltijas tirgu un pārdot savas daļas, taču nav saņemta nekāda oficiāla informācija no "Latvijas Gāzes" vai no Vācijas akcionāra, ka šāds jautājums būs izlemts.

Valdība ir teorētiski aplūkojusi iespējamos rīcības variantus, ja Vācijas uzņēmums izlemtu pārdot savas gāzes apgādes uzņēmuma "Latvijas gāze" akcijas. Valdība ar šo informāciju iepazinusies, teorētiski ir aplūkoti iespējamie rīcības varianti, sacīja Pavļuts, nekādus sīkākus komentārus nesniedzot gan tāpēc, ka tas ir slēgta tipa lēmums un informācija, gan arī tāpēc, ka informācija par Vācijas uzņēmuma vēlmi pārdot "Latvijas gāzes" akcijas nav oficiāli apstiprināti.

Valdība ir gatava rīcībai šajās situācijās, rezumēja ekonomikas ministrs.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš ziņoja, ka Vācijas uzņēmums plānojot pārdot savas daļas uzņēmumā "Latvijas gāze", kā arī pamest visu Baltijas tirgu.

Latvijas valstij ir pirmpirkuma tiesības uz "Latvijas gāzes" akcijām.

Pats Vācijas uzņēmums komentārus par šo jautājumu "de facto" nesniedza.

Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH" pieder 47,2% "Latvijas gāzes" akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16% - SIA "Itera Latvija".

"Latvijas gāzes" peļņa pērn bija 22,9 miljoni latu. Pērn 12 mēnešos patērētājiem tika pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 427,4 miljoniem latu.

Kā liecina informācija "EestiGaas" mājaslapā, "Gazprom" pieder 37,03% šī uzņēmuma daļas, "E.ON Ruhrgas International GmbH" - 33,66%, "Fortum Heat and Gas OY" - 17,72%, "Itera Latvija" - 9,99%, bet citiem mazākumakcionāriem - 1,6%

LETA