Pasaulē
2013. gada 20. decembris, 13:34

Obama uzlikšot veto jaunām sankcijām pret Irānu

Jauns.lv

Baltais nams ceturtdien brīdināja Kongresu, ka ASV prezidents Baraks Obama uzlikts veto likumprojektam par jaunu sankciju noteikšanu Irānai.

Kā skaidroja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs, šāds likumprojekts varētu kaitēt starptautiskajiem pūliņiem ar Irānu noslēgt visaptverošu vienošanos Islāma Republikas daudz peltās kodolprogrammas jautājumā.

Ierosināto likumprojektu atbalsta gan demokrātu, gan republikāņu senatori, un tas paredz noteikt jaunas sankcijas Teherānai, ja tā pārkāptu pagājušajā mēnesī noslēgto pagaidu vienošanos vai gadījumā, ja netiktu panākta galīgā vienošanās.

Kā ceturtdien norādīja Kārnijs, ja šāds likumprojekts tiktu pieņemts, Obama tam uzliktu veto.

Pēc Kārnija teiktā, šāds likumprojekts nebūtu vajadzīgs, jo gadījumā, ja vienošanās netiktu panākta, Kongresam sadarbībā ar Balto namu nebūtu nekādu traucēkļu bez kavēšanās pieņemt bargākas sankcijas.

Tomēr, neraugoties uz Baltā nama iebildumiem, likumprojektu par jaunām sankcijām ceturtdien iesniedza 26 ASV senatori.

Pagaidām vēl nav zināms, vai un kad Senāts varētu balsot par šo likumprojektu. Iespējamība, ka balsojums varētu notikt vēl šogad, ir ļoti neliela.

Jau vēstīts, ka pagājušajā mēnesī Irānas un lielvaru starpā tika panākta vienošanās par Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu. Paredzēts, ka vienošanās būs spēkā sešus mēnešus.

LETA