Simtiem japāņu saslimst, ēdot ar pesticīdiem saindētu pārtiku
Vairāk nekā 350 cilvēku visā Japānā ir saslimuši pēc tam, kad ēduši ar pesticīdiem saindētu saldēto produkciju, ko ražojusi valstī lielākā jūras velšu kompānija "Maruha Nichiro Holdings", otrdien vēstīja Japānas sabiedriskā raidorganizācija NHK.
Tiek vēstīts, ka cilvēkiem konstatēta vemšana, caureja un citi saindēšanas ar pārtiku simptomi pēc tam, kad viņi ēduši dažādus produktus, tostarp picu un lazanju, ko ražojis "Maruha Nichiro Holdings" meitasuzņēmums, liecina NHK un vietējo plašsaziņas līdzekļu apkopotā informācija.
Policija pagājušajā mēnesī kompānijā ir sākusi izmeklēšanu pēc tam, kad tika atklāts, ka daži no tās ražotajiem saldētajiem pārtikas produktiem ir saindēti ar malationu, kas ir lauksaimniecības ķimikālija laputu iznīdēšanai labības un rīsa laukos.
NHK vēstīja, ka 359 cilvēki ir saslimuši, bet laikraksts "Asahi Shimbun" informēja, ka tā rīcībā esošā informācija liecina par to, ka saslimušo skaits "pārsniedz 300".
Kompānijas "Maruha Nichiro" pārstāvis informēja, ka tā ir saņēmusi apmēram 460 tūkstošus klientu zvanu saistībā ar notikušo, tostarp bijušas arī sūdzības no dažiem klientiem, kas ēduši saindētos produktus un no tādiem, kas informējuši par neparastu produkcijas aromātu.
Vietējie plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka policijai ir aizdomas, ka pesticīdi produkcijā nonāca fabrikā Tokijas ziemeļu rajonā Gunmā.
Pārtikas ražotājs ir atsaucis 6,4 miljonus iepakojumu iespējams saindētu produktu, bet līdz šim pie ražotāja ir nogādāto 1,2 miljoni iepakojumu, norādīja kompānija, uzsverot, ka aplūkotie produkti uz ārvalstīm nav eksportēti.
"Maruha Nichiro" pārstāvis atteicās komentēt, kā notikušais varētu ietekmēt kompānijas finanšu rādītājus, uzsverot, ka "vispirms mums ir jānoskaidro cēlonis".
Atsevišķā incidentā Japānas maizes ražotājs "Pasco Shikishima Corp" atsauca 445 tūkstošus saldumu iepakojumu saistībā ar sūdzībām, ka tiem ir spēcīgs hlora aromāts, otrdien vēstīja aģentūra "Jiji Press".
Kompānija pagaidām izskanējušo informāciju oficiāli nav apstiprinājusi.
Neskatoties uz vairākiem Japānā notikušiem incidentiem ar pārtikas saindēšanos, tostarp 2012.gadā notikušo, kad ar baktēriju "E.coli" saindētu kāpostu dēļ mira septiņi cilvēki, bet desmitiem saslima, pārtikas standarti šajā valstī ir salīdzinoši augsti.
Tomēr valsts reputācija kā drošas un kvalitatīvas pārtikas ražotājai tika sabojāta saistībā ar Fukusimas kodolkatastrofu, kuras dēļ milzīgas lauksaimniecības zemes tika piesārņotas ar kodolstacijas notekūdeņiem.
BNS