Kemerons: ietekmīgiem Krievijas pilsoņiem draud sankcijas
Kamerons: "Ja Krievija spers "vēl citus nepiemērotus soļus", lai destabilizētu Ukrainu, Eiropas Padome ir vienojusies noteikt sankcijas, kas aptvers plašas ekonomikas jomas".
2014. gada 10. marts, 21:20

Kemerons: ietekmīgiem Krievijas pilsoņiem draud sankcijas

Jauns.lv

Rietumvalstis otrdien tiksies Londonā, lai izveidotu sarakstu ar ietekmīgāko Krievijas pilsoņu vārdiem, kuriem tiks iesaldēti aktīvi un kam tiks noteikti ceļošanas ierobežojumi, ja Krievija tuvāko dienu laikā nesēdīsies pie sarunu galda, lai panāktu Ukrainas krīzes noregulējumu, pirmdien pavēstīja Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons.

"Mēs strādājam cieši kopā ar mūsu Amerikas, Eiropas un citiem starptautiskajiem partneriem, lai sagatavotu uzvārdu sarakstu, un šīs sankcijas būs uzmanības centrā mūsu sarunās rītdien ar svarīgākajiem starptautiskajiem partneriem," britu premjers sacīja parlamentam.

Ja Krievija spers "vēl citus nepiemērotus soļus", lai destabilizētu Ukrainu, Eiropas Padome ir vienojusies noteikt sankcijas, kas aptvers plašas ekonomikas jomas, viņš sacīja.

"Šīm sankcijām būs konsekvences attiecībā uz daudzām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, arī uz Lielbritāniju, bet cena par nestāšanos pretī agresijai ir krietni lielāka," uzsvēra Kemerons.

ES pārstāvji tiksies Londonā otrdien, lai izveidotu sarakstu, kurā būs iekļauti 18 cilvēki, kas "ir saistīti ar" Krievijas valdību un kuriem var tikt noteiktas sankcijas - ceļošanas aizliegumi un aktīvu iesaldēšana, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Dauningstrīta atteicās precizēt, vai runa ir par politiķiem, diplomātiem vai uzņēmējiem.

Kemerons arī norādīja, ka ES samitā ir apstiprināts trīs soļu process reakcijai uz Krievijas iebrukumu Krimā, vēsta radio "Brīvība".

Pirmais solis ir G7 valstu boikots vasarā Sočos plānotajam samitam, kā arī sarunu apturēšana par vīzu režīma liberalizāciju Krievijas pilsoņiem.

Otrais solis būs aktīvu iesaldēšana un ieceļošanas aizliegums ES valstīs Krievijas amatpersonām, kas ir līdzdarbojušās Krimas okupācijā.

Kādas sankcijas ES gatavo reakcijas trešajam solim, Kemerons neatklāja, vien noteica, ka "situācijas destabilizācijai Krimā būs tālejošas sekas".

Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

LETA/Foto: AFP/LETA