2014. gada 5. aprīlis, 19:36

Baidens brīdina neizmantot enerģiju par politisku ieroci

Jauns.lv

ASV viceprezidents Džo Baidens piektdien solīja, ka ASV sadarbosies ar Ukrainu un citiem sabiedrotajiem, lai neļautu tādām valstīm kā Krievija izmantot enerģiju par "politisku ieroci".

Baidens telefonsarunā ar Ukrainas premjerministru Arseniju Jaceņuku sacīja, ka ASV un citu valstu sniegtai palīdzībai ir jāpalīdz Ukrainai "apmierināt aktuālākās vajadzības", teikts Baltā nama paziņojumā par šo telefonsarunu.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien parakstīja likumu par kredītu garantiju piešķiršanu Ukrainai viena miljarda ASV dolāru (724 miljonu eiro) apmērā. Starptautiskais valūtas fonds (SVF) 27.martā paziņoja par 14 līdz 18 miljardu ASV dolāru (10,8 līdz 13,1 miljarda eiro) liela aizdevuma piešķiršanu Ukrainai, kura mērķis ir pasargāt šo krīzes piemeklēto valsti no maksātnespējas laikā, kad pastiprinās saspīlējums tās attiecībās ar Krieviju.

Baidens atzinīgi novērtēja vienošanos par starptautiskā aizdevuma piešķiršanu, kas "stabilizēs Ukrainas ekonomiku un nodrošinās tās izaugsmi".

Ukrainas amatpersonas meklē jaunus enerģijas avotus pēc tam, kad Krievija paaugstināja dabasgāzes cenu Ukrainai par 80%.

Baidens "uzsvēra, cik svarīgi ir uzlabot Ukrainas enerģētisko drošību, un solīja cieši sadarboties ar Ukrainu un citām valstīm Eiropā, lai nodrošinātu, ka neviena valsts nevarēs izmantot enerģiju par politisku ieroci", teikts Baltā nama paziņojumā par Baidena telefonsarunu ar Jaceņuku.

Baidens arī aicināja nodrošināt, lai Ukrainas prezidenta vēlēšanas 25.maijā būtu "brīvas un godīgas", un aicināja Ukrainu īstenot konstitucionālas reformas "iekļaujošā procesā un tā, kā to noteikusi ukraiņu tauta".

BNS