Putins izsakās par to, kāpēc ir bīstami izmantot "Google" meklētāju
"Tas viss [internets] radās kā ASV CIP specprojekts, un tā arī attīstās," atgādināja Putins.
Pasaulē
2014. gada 24. aprīlī, 23:25

Putins izsakās par to, kāpēc ir bīstami izmantot "Google" meklētāju

Jauns.lv

Krievijas prezidenta Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka internets ir ASV "Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) projekts", un brīdināja Krievijas iedzīvotājus nemeklēt informāciju ASV tehnoloģiju milža "Google" pakalpojumā.

Putins izsakās par to, kāpēc ir bīstami izmantot "...

Putins sarunā ar jaunu žurnālistu grupu apliecināja, ka internetu jau no pašiem pirmsākumiem kontrolē CIP un tā izlūkošana turpinās arī pašlaik.

"Tāda ir dzīve. Tā to organizē amerikāņi. Ziniet, tas viss sākās interneta kā īpaša CIP projekta pirmsākumos. Un tas turpina attīstīties," Putins sacīja atbildē, kas tika pārraidīta televīzijā.

Atbildot uz jauna Krievijas emuāra autora jautājumu, Putins brīdināja, ka "Google" ierakstītā informācija "pilnībā iziet caur serveriem, kas atrodas ASV, tur viss tiek uzraudzīts".

Viņš arī izteica brīdinājumu par Krievijā populārāko interneta meklētāju "Yandex", sakot, ka kontroli pār to varētu pastiprināt.

"Yandex" "daļēji ir reģistrēts ārvalstīs un nevis tikai nodokļu apsvērumu dēļ, bet arī citu iemeslu dēļ", klāstīja Krievijas prezidents, norādot, ka meklētājs daļēji pieder starptautiskiem investoriem. Arī šeit viņš atkārtoja bažas par ārvalstu kontroli internetā.

Putins atminējās, ka laikā, kad "Yandex" tika veidots, uz to esot ticis izdarīts spiediens "vadības amatos iecelt tik daudz amerikāņu un tik daudz eiropiešu".

"Mums vajadzēja apņēmīgi cīnīties pašiem par savām interesēm. Šis process turpinās. Un mēs no valstības puses to, protams, atbalstīsim," Krievijas prezidents teica, bet detalizētāku paskaidrojumu nesniedza.

"Yandex" tiek veikti apmēram 60% meklētāja ierakstu Krievijā un tas darbojas arī vairākās citās valstīs. Šajā pakalpojuma ir iespējama arī emuāru meklēšana un tajā tiek norādīti populārākie emuāri.

Pēc Putina komentāra "Yandex" akciju cena biržā kritās par 4,3%.

Kompānija savā paziņojumā uzsvēra, ka tā ārvalstīs ir reģistrēta nevis tādēļ, lai izvairītos no nodokļiem, bet gan uzņēmumu likuma īpatnību dēļ, turklāt interneta biznesā ārvalstu investīcijas ir ierastas.

"Tā kā mūsu galvenais bizness ir Krievijā, mēs praktiski visus nodokļus maksājam Krievijā," piebilda "Yandex".

Lai gan internets ir būtisks politisko diskusiju lauks, Krievija nesen pieņēma likumu, kas ļauj valdībai bloķēt interneta vietnes bez tiesas lēmuma.

Šonedēļ pirmajā lasījumā Krievijā tika pieņemts likums, kas paredz, ka populāru emuāru autoriem būs jāreģistrē savas vietnes un jāpakļaujas līdzīgam regulējumam, kāds ir plašsaziņas līdzekļiem.

61 gadu vecais Putins bieži izsakās kritiski par internetu, ko reiz ir nodēvējis pat par "puspornogrāfiju". Savukārt viņa politiskais pārinieks premjerministrs Dmitrijs Medvedevs ir salīdzinoši aktīvs interneta lietotājs, publicējot arī ierakstus un attēlus mikroemuāru vietnē "Twitter".

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs šonedēļ uzstāja, ka Krievijas prezidents internetu izmanto regulāri un dažreiz par smejas par apstrādātās fotogrāfijās paustiem jokiem.

BNS, Foto: AFP/LETA