Ukrainas premjers: Krievija grib izraisīt Trešo pasaules karu
Jaceņuks: "Krievijas atbalsts teroristiem Ukrainā.. ir starptautisks noziegums, un mēs aicinām visu starptautisko sabiedrību apvienoties pret Krievijas agresiju."
2014. gada 25. aprīlis, 12:51

Ukrainas premjers: Krievija grib izraisīt Trešo pasaules karu

Jauns.lv

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks piektdien pārmeta Krievijai vēlmi izraisīt Trešo pasaules karu, kā arī lūdza starptautisko palīdzību cīņā pret Krievijas agresiju.

"Ukrainas valdība arī turpmāk pieturēsies pie idejas izpildīt Ženēvas vienošanos. Mēs īstenosim konstitucionālu reformu, un mēs vēršamies pie Krievijas, lai tā izpilda to, ko solīja, bet nav spērusi nevienu soli," Jaceņuks sacīja valdības atklātajā sēdē.

Viņš uzsvēra, ka Krievijas plāns par militāru un politisku Ukrainas sagrābšanu neizdosies.

"Krievijas militārās agresijas Ukrainas teritorijā mēģinājumi novedīs pie militāra konflikta Eiropas telpā. Pasaule vēl nav aizmirsusi Otro pasaules karu. Krievija grib sākt jau Trešo pasaules karu. Visa atbildība par agresiju Ukrainas teritorijā, par starptautiskās drošības un stabilitātes graušanu pilnībā gulstas uz Krievijas Federācijas vadību," klāstīja Ukrainas valdības vadītājs.

"Krievijas atbalsts teroristiem Ukrainā.. ir starptautisks noziegums, un mēs aicinām visu starptautisko sabiedrību apvienoties pret Krievijas agresiju," piebilda Jaceņuks.

Viņš paskaidroja, ka, viņaprāt, Krievijas puses paziņojumi par to, ka Krievija izmantos pašaizsardzības tiesības, tostarp tad, ja turpmāk tiks pārkāptas Krievijas pilsoņu tiesības Ukrainā, ir apstiprinājums tam, ka teroristiskajās operācijās, kas notiek Ukrainas teritorijā, piedalās Krievijas pilsoņi.

"Tagad ir skaidrs, ka šie pilsoņi pārstāv Krievijas Federācijas specdienestus. Pašreizējie Krievijas paziņojumi nav nekas cits, kā apstiprinājums faktam par Krievijas pilsoņu, kas atbalsta teroristus Ukrainas teritorijā, klātbūtni," teica Jaceņuks.

Savukārt Ukrainas aizsardzības ministrs Mihails Kovaļs norādīja, ka Krievijas bruņotie spēki sākto mācību laikā nav pārkāpuši Ukrainas robežu, tomēr Ukrainas armija ir gatava tos atraidīt.

"Ukrainas Bruņotie spēki ir gatavi jebkādas agresijas atraidīšanai," viņš sacīja piektdien, piebilstot, ka Krievijas bruņotie spēki robežu nav pārkāpuši, lai gan ceturtdien "valstu robežas tuvumā bija daži manevri".

Ukrainas Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka manevru laikā Krievijas bruņoto spēku kolona pietuvojās pat tikai viena kilometra attālumā Ukrainas robežai, kā ari tika veikti gaisa spēku lidojumi.

Liela kolonna ar Krievijas armijas tehniku Rostovas apgabalā - video:

BNS/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA