Pasaulē
2014. gada 29. aprīlis, 21:30

Vācija izsauc Ēģiptes vēstnieku saistībā ar nāvessodu piespriešanu islāmistiem

Jauns.lv

Vācijas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka ir izsaukusi Ēģiptes vēstnieku sniegt paskaidrojumu par tiesas lēmumu 683 personas, kas uzskatāmas par islāmistiem, sodīt ar nāvi.

Ministrija informēja, ka tās Tuvo Austrumu koordinators Folkmārs Venzels sarunā ar Ēģiptes vēstnieku Mohamedu Higaziju ir paudis "tūlītēju aicinājumu" grozīt tiesas pirmdien pieņemto lēmumu un "ļaut iesaistītajām personām saņemt godīgu tiesu".

Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers pirmdien sacīja, ka varas iestādes "riskē vēl tālāk destabilizēt situāciju valstī un nostiprināt politikas un sabiedrības nošķirtību pirms maijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām".

Jau vēstīts, ka tiesa Ēģiptes dienvidu provincē Minjā pirmdien piesprieda nāvessodu  683 islāmistiem, tai skaitā kustības "Musulmaņu brālība" līderim Mohamedam Badi.

Spriedums izpelnījās starptautisko nosodījumu, kas nebija rimis jau pirms mēneša nolasītajam sākotnējam spriedumam. Pirmdien tiesa nāvessodu piesprieda 683 cilvēkiem. Tiesa arī mīkstināja 492 no martā piespriestiem 529 nāvessodiem, lielākoties aizstājot tos ar mūža ieslodzījumu.

Pirmdien notiesātie tika apsūdzēti par līdzdalību policistu slepkavībā un slepkavības mēģinājumā 14.augustā Minjas provincē valsts dienvidos. Apsūdzības bija saistītas ar uzbrukumu policijas iecirknim, kura gaitā gājis bojā viens policists.

14.augustā, kad notika šis uzbrukums, policija sadursmēs Kairā nogalināja simtiem gāztā prezidenta islāmista Mohameda Mursi atbalstītāju.

Vācija kopš 2011.gadā tika gāzts ilggadējais valsts vadītājs Hosnī Mubaraks ir piedāvājusi Ēģiptei palīdzību apmaiņā pret demokrātisku valsts virzību.

BNS