Doņeckas ielās notiek kaujas, separātistiem palīdz čečeni. FOTO. VIDEO
Pāri Doņeckas starptautiskās lidostas netālu esošajiem kapiem ceļas melni dūmi.
2014. gada 26. maijs, 20:42

Doņeckas ielās notiek kaujas, separātistiem palīdz čečeni. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Ukrainas austrumu pilsētā Doņeckā pirmdien izvērsta plaša pretterorisma operācija pret prokrieviskajiem kaujiniekiem, kas naktī ieņēma Doņeckas starptautisko lidostu.

Pēcpusdienā Ukrainas bruņotie spēki sāka pretterorisma operāciju lidostas atbrīvošanai, taču, kaujiniekiem bēgot, izcēlušās apšaudes un sadursmes Doņeckas pilsētas ielās.

Ukrainas mediji ziņo par vismaz vienu bojāgājušo un trim ievainotajiem apšaudē pie Doņeckas Centrālās stacijas, kas atrodas aptuveni divu kilometru attālumā no lidostas.

Naktī uz pirmdienu Krievijas atbalstītie bruņotie separātisti ieņēma Doņeckas starptautisko lidostu. Pēdējais reiss no lidostas izlidoja plkst.7 no rīta.

Pirmdienas rītā ziņu aģentūru AFP un "Reuters" korespondenti novēroja vismaz trīs kravas automašīnas ar aizsargkrāsas formās tērptiem bruņotiem kaujiniekiem, kas devās uz lidostu.

Ukrainas mediji ziņo, ka pievestie prokrievisko kaujinieku papildspēki ir čečeni. Viņu rīcībā ir bruņojums, kāds pieejams tikai Krievijas īpašo uzdevumu vienībai "Alfa".

Ukrainas armija deva teroristiem laiku līdz plkst.13 atbrīvot lidostas ēku, bet pēc noteiktā termiņa beigām sākta operācija lidostas atbrīvošanai, pavēstīja Ukrainas bruņotie spēki.

Ukrainas armijas pārstāvis informēja, ka sākotnēji divi iznīcinātāji "Su-25" raidīja brīdinājuma šāvienus teroristu virzienā, kas atklājuši pretuguni no visu veidu ieročiem. Pēc tam operācijā iesaistīti iznīcinātāji "Mig-29" un helikopteri "Mig-24", no kuriem lidostas teritorijā izsēdināts desants.

Sākoties Ukrainas drošības spēku plašam uzbrukuma lidostai, novērota teroristu haotiska izklīšana lidostas teritorijā un ārpus tās.

Lidostas apkārtnē dzirdamas biežas apšaudes. Apkārtnes iedzīvotāji ziņo par ceļmalās starp kokiem pozīcijas ieņēmušiem bruņotiem kaujiniekiem.

BBC reportieris ziņo, ka atsevišķi kaujinieki ieņēmuši pozīcijas uz autoceļa pie lidostas, bloķējot satiksmes pārvadu.

"Novosti Donbasa" vēsta, ka bēgošie kaujinieki izklīduši pa apdzīvotiem rajoniem lidostas apkārtnē, bet viņus izseko Ukrainas speciālo uzdevumu vienības karavīri.

Kaujas notiek arī pie Doņeckas centrālās stacijas, kur dzirdēts sprādziens un no otrā stāva paceļas dūmi. Apšaudē pie stacijas nogalināts vismaz viens cilvēks, bet vēl trīs ievainoti. Netiek ziņots, vai upuri ir civiliedzīvotāji vai kaujinieki.

Lidostas apkārtnē ielās pēcpusdienā brauca vairākas milicijas automašīnas, kas signalizēja un caur skaļruņiem aicināja iedzīvotājus piecu kilometru rādiusā ap lidostu neuzturēties ielās, bet atgriezties mājās un palikt iekštelpās.

Kopā ar kaujiniekiem Doņeckas ielās pozīcijas ieņem arī vairāku mediju pārstāvji.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Svētdien Ukrainā notika prezidenta vēlēšanas, kurās saskaņā ar sākotnējiem rezultātiem uzvaru guvis uzņēmējs, miljardieris, viens no redzamākajiem Maidana protesta kustības atbalstītājiem Petro Porošenko.

Separātisti svētdien mēģināja izjaukt vēlēšanu gaitu Austrumukrainā, un vairāki separātistu komandieri paziņojuši, ka neatzīs Porošenko uzvaru un turpinās cīņu.

Čečenu kaujinieki Doņeckā - video:

Ukraiņu militārie helikopteri - video:

Kaujas Doņeckas starptautiskajā lidostā - video:

Kravas automašīnas ar aizsargkrāsas formās tērptiem bruņotiem kaujiniekiem - video:

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA