Pazudušās "Air Algerie" lidmašīnas vraks atrasts Mali, izdzīvojušo nav
Libāniete rāda attēlu ar savu pusmāsu un viņas bērnu, kuras, visticamāk, ir upuru skaita vidū.
Pasaulē
2014. gada 25. jūlijs, 12:58

Pazudušās "Air Algerie" lidmašīnas vraks atrasts Mali, izdzīvojušo nav

Jauns.lv

Alžīrijas nacionālās aviokompānijas "Air Algerie" lidmašīna ar 116 cilvēkiem, kas ceturtdien pazuda ceļā no Burkinafaso uz Alžīriju, ir nogāzusies un tās vraks ir atrasts Mali netālu no Burkinafaso robežas, piektdien paziņoja Francijas prezidenta kanceleja.

Lai gan lidmašīna ir "sadalījusies", tās vraks tika skaidri identificēts. Par lidmašīnas nogāšanos iepriekš bija ziņots no Burkinafaso, un Francijas prezidenta kanceleja apstiprināja šīs ziņas.

Francijas armijas vienība ir nosūtīta uz katastrofas vietu, lai to apsargātu un savāktu pierādījumus.

Ņemot vērā lidmašīnas vraka stāvokli, ir pavisam maz ticams, ka katastrofā kāds būtu izdzīvojis, piektdien paziņoja Francijas transporta ministrs Frederiks Kiviljē.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs piektdien paziņoja, ka ticamākais katastrofas cēlonis ir nelabvēlīgi laikapstākļi.

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņoja par solidaritāti ar katastrofas upuru tuviniekiem. Jau vēstīts, ka starp lidmašīnas pasažieriem bija 51 Francijas pilsonis.

"Air Algerie" lidmašīna ''McDonnell Douglas 83'', kas ceturtdienas naktī devās no Vagadugu un Alžīru, pazuda virs Mali ziemeļiem laikā, kad tur tika vēstīts par spēcīgu lietu. Gaisa navigācijas dienesti zaudēja kontaktus ar lidmašīnu 50 minūtes pēc tās pacelšanās.  

Pasažieru vidū bija 51 Francijas pilsonis, 27 Burkinafaso pilsoņi, astoņi Libānas, seši Alžīrijas, pieci Kanādas, četri Vācijas, divi Luksemburgas pilsoņi un pa vienam Šveices, Beļģijas, Ēģiptes, Ukrainas, Nigērijas, Kamerūnas un Mali pilsonim, informēja Burkinafaso transporta ministrs Žans Bertīns Vedraožo.

Visi seši apkalpes locekļi - divi piloti un četri stjuarti - lidmašīnā bija Spānijas pilsoņi, jau iepriekš apstiprināja Spānijas lidsabiedrību pilotu arodbiedrība "Sepla".

Lidmašīnas pēdējais ziņojums tika saņemts ap pulksten 4.30 pēc Latvijas laika, kad tās apkalpe lūdza Nigēras gaisa satiksmes kontrolieru atļauju mainīt maršrutu spēcīga lietus dēļ, informēja Burkinafaso transporta ministrs.

Francijas transporta ministrs Frederiks Kiviljē  paziņoja, ka lidmašīna pazuda virs Mali ziemeļu daļas, kur turpinās nemieri.  

"Air Algerie" reisu "AH5017" apkalpoja privātā Spānijas kompānija "Swiftair", no kuras lidmašīna un apkalpe tika nomāta. "Swiftair" apstiprināja, ka tai nav izdevies sazināties ar lidmašīnas apkalpi - diviem pilotiem un četriem stjuartiem.

Vagadugu atrodas gandrīz taisnā līnijā uz dienvidiem no Alžīras, bet pāri ir jālido pār Mali, kur valsts ziemeļos turpinās nemieri. Francijas amatpersonas gan atzina par maz ticamu, ka Mali nemiernieku rīcībā varētu būt ieroči, ar kuriem iespējams notriekt lidmašīnu.

BNS, Foto: Reuters