Pasaulē
2014. gada 4. augusts, 18:32

Tūrfirmas finanšu problēmu dēļ no ārzemēm mājās netiek tūkstošiem krievu

Jauns.lv

Vairāk nekā 27 tūkstoši tūristu no Krievijas netiek mājās no ārvalstīm, jo tūroperators "Labirint" nonācis finanšu problēmās, pirmdien paziņoja tūrisma operatoru asociācija, informējot par jaunākajiem gadījumiem, kad ceļojumu kompānijas nonāk grūtībās saspīlējuma saistībā ar krīzi Ukrainā dēļ.

"Visi tūristi atrodas ārvalstīs bez atpakaļceļa biļetēm" pēc tam, kad tūrisma kompānija "Labirint" sestdien paziņoja, ka aptur darbību, informēja Krievijas ārvalstu ceļojumu aģentūru dienests "Turpomošč", kas cenšas palīdzēt cilvēkiem, kas tūroperatoru finanšu grūtību dēļ nevar atgriezties no ārzemēm, atrast vietas citu kompāniju organizētajos čārterreisos.

"Labirint" ir ceturtā Krievijas tūrisma kompānija, kas nonāk grūtībās pēdējo trīs nedēļu laikā. Viens no faktoriem ir tas, ka konflikta Ukrainā dēļ arvien vairāk Krievijas pilsoņu atsakās no braucieniem uz ārvalstīm.

Rubļa vērtības krišanās arī ir ietekmējusi tūroperatoru darbību un finanšu rezultātus.

"Negatīvā politiskā un ekonomiskā situācija ir ietekmējusi ceļojumu reģistrācijas skaitu", un rubļa vērtības krišanās "ir skārusi pirktspēju" Krievijā, savas darbības apturēšanas iemeslus pamatoja "Labirint".

Lai gan Rietumu sankciju ietekme Krievijas ekonomikā vēl ir tikai gaidāma, Ukrainas krīzes rezultātā rubļa vērtība ir krasi kritusies. Kopš sava augstākā punkta pērn septembrī tā ir sarukusi par 11%.

Krievijas Federālās tūrisma aģentūras preses pārstāve Irina Ščegolkova radiostacijai "Eho Moskvi" teica, ka "mēs bažījamies, ka tas ir tikai sākums un ka gaidāms domino efekts".

Tomēr Krievijas Izmeklēšanas komiteja pirmdien paziņoja, ka sākusi izmeklēšanu par iespējamu krāpšanu pret "Labirint" un vēl vienu tūroperatoru - "Ņeva".

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības sankciju dēļ Krievijas nacionālas aviokompānijas "Aeroflot" zemo cenu lidsabiedrība "Dobroļot" ir apturējusi darbību, jo pret to bloks noteica sankcijas saistībā ar uzņēmuma līdzdalību Krievijas veiktajā Ukrainas Krimas pussalas aneksijā, piedāvājot reisus no Krimas uz Krieviju.

Saistībā ar reisiem uz šo Melnās jūras pussalu Rietumvalstu nomas kompānijas atcēla līgumus ar "Dobroļot" par lidmašīnu "Boeing" līzingu.

BNS