Harisa pieprasa Trampam atklāt publikai ziņas par viņa veselības stāvokli
foto: AFP/Scanpix
Donalds Tramps ir vien 3 gadus jaunāks par ASV prezidentu Džo Baidenu.
Pasaulē

Harisa pieprasa Trampam atklāt publikai ziņas par viņa veselības stāvokli

Anna Klāra

Jauns.lv

ASV prezidenta kandidāte Kamala Harisa publiskojusi savus medicīniskos datus, kuros secināts, ka viņas veselība "ir izcilā stāvoklī" un tā neliegs viņai pildīt prezidenta amata pienākumus. Tomēr bijušais Baltā nama saimnieks Donalds Tramps ziņas par savu veselības stāvokli kavējas atklāt.

Harisa pieprasa Trampam atklāt publikai ziņas par ...

Līdz ar Trampa kavēšanos, ASV viceprezidente Harisa viņu apsūdzējusi "caurskatāmības trūkumā" un paudusi aizdomas, ka Trampa klusēšanai esot iemesls. Viņa norādījusi, ka bijušais Baltā nama saimnieks "šo informāciju noklusē, jo nevēlas, lai amerikāņi zinātu, vai viņa veselība ļaus viņam pildīt ASV prezidenta amata pienākumus".

Trampa komanda, neatklājot viņa medicīniskos datus, uz Harisas komentāriem atbildējusi, ka "prezidenta amata kandidāta veselības stāvoklis esot vislabākajā kārtībā". Tāpat Trampa kampaņas organizatori norādījuši, ka republikāņu kandidātam esot "ārkārtīgi aktīvs kampaņas grafiks un viņa jaudu nevarot salīdzināt ar Harisas izturību". Apvainojumu apmaiņa starp abiem kandidātiem aizsākās pēc tam, kad Baltā nama publicētajā medicīnas ziņojumā tika apstiprināts, ka viceprezidente Harisa "ir fiziski un garīgi vesela".

ASV armijas pulkvedis Dr. Džošua Simmons, kurš ir Harisas ārsts aptuveni trīs gadus, norādīja, ka prezidenta amata kandidātes pēdējās medicīniskās pārbaudes notika aprīlī. Viņš atzīmēja, ka Harisai ģimenē ir bijuši kolorektālā vēža gadījumi, un norādīja, ka Harisa cieš no alerģijām, turklāt viņa regulāri veic ieteiktās profilaktiskās pārbaudes, tostarp kolonoskopiju un ikgadējo mamogrāfiju. Pēc medicīnisko datu publicēšanas Harisas kampaņas pārstāvis sociālajos tīklos vēstīja, ka "tagad pienākusi Trampa kārta".

Harisa jau iepriekš izteikusi šaubas par Trampa spēju vadīt valsti, tomēr bijušā Baltā nama saimnieka pārstāvji, bez pierādījumu sniegšanas, šos apgalvojumus allaž noraidījuši. Jāpiemin, ka iepriekš republikāņi asi kritizēja ASV prezidenta Džo Baidenu, norādot, ka viņa vecums ir šķērslis prezidenta amata pienākumu pildīšanai. Tomēr jāpiemin, ka Donalds Tramps ir vien 3 gadus jaunāks par Baidenu, un ja viņš novembrī tiks ievēlēts, Tramps savu otro pilnvaru termiņu noslēgs 82 gadu vecumā, kļūstot par vecāko ASV prezidentu, kas ieņēmis šo amatu.