Lietuvas armija saņēmusi pirmo tūkstoti Ukrainai domāto kaujas dronu
foto: IMAGO/SNA
Lietuvas Bruņotie spēki saņēmuši pirmos tūkstoš kaujas dronu.
Pasaulē

Lietuvas armija saņēmusi pirmo tūkstoti Ukrainai domāto kaujas dronu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lietuvas Bruņotie spēki saņēmuši pirmos tūkstoš pirmās personas skata punkta jeb FPV tipa kaujas dronu, ko saražojuši Lietuvas uzņēmumi, un tuvāko nedēļu laikā tie tiks nodoti Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, piektdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

Lietuvas armija saņēmusi pirmo tūkstoti Ukrainai d...

Lietuvas Aizsardzības resursu aģentūra iegādājusies dronus no pieciem kaujas dronu ražotājiem.

"Esmu gandarīts, ka mūsu ražotāji, izprotot Ukrainas vajadzības, ir parādījuši savu potenciālu, ka viņi spēj ātri ražot. Viņi to ir paveikuši, un šodien pirmie droni ir šeit, mūsu armijas noliktavās," apmeklējot Armijas noliktavu dienestu Kauņā, sacīja Kasčūns.

"Šodien mums jau ir rezultāti, pirmie tūkstoš FPV dronu jau ir saņemti," teica ministrs.

Pēc viņa teiktā, 1000 dronu, kas tiks nodoti Ukrainai nākamā pusotra mēneša laikā, veido aptuveni piekto daļu no visiem droniem, ko saņems Ukraina.

Aizsardzības resursu aģentūras kopējais iepirkums no Lietuvas uzņēmumiem "Dangolakis", "RSI Europe", "Ltmiltech", "Granta Autonomy" un "Unmanned Defense Systems" vairāk nekā astoņu miljonu eiro vērtībā ir vairāk nekā 7000 dronu.

Līdz gada beigām Lietuvas armijai tiks nodoti vairāk nekā 2,3 tūkstoši kaujas dronu trīs miljonu eiro vērtībā, bet Ukrainas Bruņotajiem spēkiem tiks nodoti gandrīz 5000 tāda paša tipa dronu par pieciem miljoniem eiro.

Kasčūns uzsvēra, ka šī nav vienreizēja programma, Lietuvas dronu iepirkumi turpināsies arī nākamgad.

"Mans lēmums paredz, ka atbalsta pakete Ukrainai (..) Lietuvas bezpilota lidaparātu programmas ietvaros būs arī nākamgad (..) - par 10 miljoniem eiro," teica aizsardzības ministrs.

Kaujas bezpilota lidaparāti ir paredzēti, lai trāpītu mērķim un eksplodētu.

Pirms kāda laika Lietuvas Aizsardzības ministrija, lai atbalstītu Ukrainu un paplašinātu Lietuvas armijas kaujas spējas, vērsās pie Lietuvas bezpilota lidaparātu ražotājiem un aicināja ražot šādus kaujas dronus.

Kopā ar Ukrainas Aizsardzības ministriju Lietuvas kaujas droni tika izmēģināti Ukrainā. Lietuvā ražotie kaujas bezpilota lidaparāti tika testēti frontes apstākļiem atbilstošos apstākļos.

Pēc šiem izmēģinājumiem tika parakstīti līgumi ar pieciem Lietuvas dronu ražošanas uzņēmumiem.