1dienas
19stundas
35minūtes
20sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā nogalināti pieci cilvēki
foto: Reuters / Scanpix
Izraēlas trieciena vietā Beirūtas centrālajā daļā.
Pasaulē

Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā nogalināti pieci cilvēki

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Vismaz pieci cilvēki ir gājuši bojā un astoņi ievainoti Izraēlas gaisa triecienā ēkai Beirūtā, paziņojušas Libānas amatpersonas.

Izraēlas gaisa triecienā Beirūtā nogalināti pieci ...

Daudzdzīvokļu ēkā Bašūrā bija “Hezbollah” veselības centrs. Izraēlas armija apgalvoja, ka šis esot bijis precīzs uzbrukums. Šis ir pirmais Izraēlas trieciens Beirūtas centram — tikai metrus no Libānas parlamenta. Naktī notika pieci citi gaisa uzbrukumi mērķiem dienvidu priekšpilsētā Dahijā, ziņo "BBC". 

Uzbrukums notika pēc tam, kad Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) paziņoja, ka astoņi karavīri ir gājuši bojā Libānas dienvidos. Tie ir Izraēlas pirmie zaudējumi kopš sauszemes operāciju sākuma pret Irānas atbalstīto bruņoto grupu “Hezbollah”.

“Hezbollah” paziņoja, ka kaujas laikā iznīcinājusi Izraēlas tankus un uzsvēra, ka tai ir pietiekami daudz karavīru un munīcijas, lai piespiestu “Hezbollah” atkāpties. Iepriekš IDF paziņoja, ka operācijai, kuras mērķis ir nojaukt to, ko tā sauc par "teroristu infrastruktūru" Libānas pierobežas ciemos, ir pievienojušies vēl kājnieku un bruņoto vienību karavīri.

Naktī notikušajos uzbrukumos Dahijā bija dzirdami trīs sprādzieni pilsētas dienvidu priekšpilsētās, un ceturtais sprādziens notika tuvāk centram. Izraēla veica vēl divus gaisa triecienus Dahijai pēc tam, kad IDF brīdināja cilvēkus, kuri dzīvo tuvumā, ka tā mērķē uz “Hezbollah” piederošām iekārtām pilsētas daļā.

Pirms nakts gaisa triecieniem Libānas veselības ministrija paziņoja, ka pēdējo 24 stundu laikā Izraēlas bombardējumos ir gājuši bojā 46 cilvēki un 85 ievainoti. Tāpat atklājās, ka viens no neseno Izraēlas gaisa triecienu upuriem Libānā ir pastāvīgais ASV iedzīvotājs no Mičiganas štata. Kā ziņoja "The Detroit News", Kamelam Ahmadam Džavadam bija jāpaliek valstī, lai rūpētos par savu veco māti. Viņa nāvi apstiprināja Baltā nama amatpersona, kura paziņoja: "Viņa nāve ir traģēdija, tāpat kā daudzu civiliedzīvotāju nāves Libānā."

“Hezbollah” ir novājināta pēc divu nedēļu Izraēlas triecieniem un citiem uzbrukumiem, kuru rezultātā, pēc Libānas varasiestāžu teiktā, vairāk nekā 1 200 cilvēki ir gājuši bojā visā Libānā un aptuveni 1,2 miljoni ir pārvietoti.