Zelenskis: Putins baidās izmantot kodolieročus, jo viņam "patīk dzīvot"
foto: APAImages/Shutterstock/ Vida Press
Krievija vairākkārt ir piesaukusi kodoldraudus.
Pasaulē

Zelenskis: Putins baidās izmantot kodolieročus, jo viņam "patīk dzīvot"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā "Fox News" izteica skepsi par Krievijas prezidenta Vladimira Putina atkārtotajiem kodoldraudiem visa plaša mēroga kara laikā, sakot, ka Putins "mīl savu dzīvi" un tāpēc, iespējams, baidās izmantot kodolieročus.

Zelenskis: Putins baidās izmantot kodolieročus, jo...

"Neviens nezina, kas viņam ir galvā," sacīja Zelenskis. "Viņš varētu izmantot kodolieročus jebkurā valstī jebkurā brīdī – vai arī nē. (Bet) es nedomāju, ka viņš to darīs."

Kā vēsta "Kyiv Independent", kopš plaša mēroga iebrukuma sākuma Krievija atkārtoti ir izmantojusi kodoldraudu, lai atturētu Rietumus no militāra atbalsta sniegšanas Ukrainai. Kā norādīja Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, NATO palīdzības sniegšana Ukrainai "padarīja nepieciešamas izmaiņas gan kodoldoktrīnā, gan valsts politikas pamatprincipos kodolatturēšanas jomā."

Uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā 28. septembrī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sacīja, ka Ukrainai un tās Rietumu sabiedrotajiem nevajadzētu mēģināt "uzvarēt kodolvalsti karā."

Lavrova izteikumi nāca klajā dažas dienas pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosināja izmaiņas Maskavas kodoldoktrīnā ANO Drošības padomes sanāksmē. Putins paziņoja, ka Krievija varētu reaģēt uz konvencionāliem raķešu uzbrukumiem ar kodolieročiem un norādīja, ka Maskava uzskatītu jebkuru uzbrukumu, kuru atbalsta kodolieročus glabājoša valsts, par koordinētu uzbrukumu.