Zviedrijā vecvecāki saņem samaksu par mazbērnu pieskatīšanu
foto: Shutterstock
Attiecīgais likums Zviedrijā stājās spēkā šī gada vasarā.
Pasaulē

Zviedrijā vecvecāki saņem samaksu par mazbērnu pieskatīšanu

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Zviedrijā vecvecāki saņem pabalstus no valsts par mazbērnu aprūpi.

Zviedrijā vecvecāki saņem samaksu par mazbērnu pie...

Attiecīgais likums stājās spēkā šī gada vasarā, un visus administratīvos pasākumus pārrauga Zviedrijas Sociālā apdrošināšanas aģentūra "Försäkringskassan", ziņo medijs “Euronews”. Vecākiem ir atļauts nodot līdz 45 apmaksātā atvaļinājuma dienām personai, kura nav bērna likumīgais aizbildnis, ja vien šī persona ir apdrošināta vecāku pabalstam. Vientuļajiem vecākiem ir atļauts nodot līdz 90 dienām par katru bērnu no kopējām 480 apmaksātām atvaļinājuma dienām.

Zviedrijas Sociālā apdrošināšanas aģentūras pārstāvja teiktais liecina, ka jaunais likums ir vērsts uz vecāku darba un privātās dzīves līdzsvara uzlabošanu un dzimumu līdztiesības veicināšanu. Anna Tenje, Zviedrijas sociālās drošības ministre, uzskata, ka šis likums iedrošinās jauniešus dzemdēt bērnus, nenoliedzot iespēju strādāt un aktīvi piedalīties bērnu audzināšanā. Ministre cer, ka Zviedrija šādi kļūs par piemēru visai Eiropai. Jaunie noteikumi ļauj, piemēram, pat pensionāriem izmantot bērnu kopšanas atvaļinājumu un saņemt kompensāciju, pamatojoties uz personas pensiju. Bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā pabalsta saņēmējam nav atļauts meklēt darbu vai studēt.

Stokholmā dzīvojošai vientuļajai mātei Marijai Karlsonai, kurai ir trīsgadīgs dēls, kopš dēla piedzimšanas izpalīdz viņas māte. Marija ir ļoti priecīga, ka tagad var nodot savas atvaļinājuma dienas viņai. “Viņa ir ļoti, ļoti izpalīdzīga. Es domāju, ka tagad, pateicoties šim likumam, es varu viņai nodot savas atvaļinājuma dienas, lai viņa saņemtu kaut kādu naudas kompensāciju.”

“Piemēram, es palīdzu meitai divreiz nedēļā. Tā ir gandrīz kā rutīna. Bet, ja mazdēls saslims, man būs jārūpējas par viņu visu nedēļu. Tāpēc ir labi, ka par to man tiks piešķirts vecāku pabalsts,” sacīja Marijas māte Zhora Karlsona. Sociālā apdrošināšanas aģentūra informēja “Euronews”, ka līdz augusta beigām apmēram 1500 zviedru jau izmantoja šo jauno iespēju.