Jautājums, uz kuru pagaidām nav atbildes: kā šāvējs zināja par Trampa golfa spēli?
foto: CAMERA PRESS/Wattie Cheung / Vida Press
Tramps piedzīvojis jau otro uzbrukumu.
Pasaulē
2024. gada 16. septembrī, 10:24

Jautājums, uz kuru pagaidām nav atbildes: kā šāvējs zināja par Trampa golfa spēli?

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Pastāv bažas, ka ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa uzbrucējam Raienam Veslijam Rūtam bija palīdzība no iekšienes, kad viņš svētdien Floridas golfa klubā uzbruka bijušajam prezidentam.

Jautājums, uz kuru pagaidām nav atbildes: kā šāvēj...

Tramps svētdien, 15. septembrī, spēlēja golfu starptautiskajā golfa klubā Vestpalmbīčā, līdz viņa tuvumā atskanēja šāvienu troksnis. Par uzbrukumu tika aizturēts 58 gadus vecais Raiens Veslijs Rūts.

Par Trampa golfa spēli publiski nebija zināms, jo tas bija pēdējā brīža lēmums un viņa grafiks netiek sniegts presei, tāpēc daudziem radās jautājums, no kurienes uzbrucējs zināja, ka Tramps būs uz laukuma?

Palmbīčas šerifs Riks Bredšovs preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka Slepenajam dienestam ir “ierobežotas” iespējas aizsargāt Trampu viņa golfa laukumā. 

Tā kā Raienam Veslijam Rūtam tiks izvirzīta apsūdzība par sazvērestību nogalināt Donaldu Trampu , daudzi pauda izbrīnu par to, kā topošais šāvējs viņu atrada: “Jautājums, uz kuru pagaidām neviens nespēj atbildēt: šķiet, ka iespējamais slepkava bija no ārvalstīm. Kā viņš tur nokļuva? Kā viņš to izdarīja? Kā viņš zināja, kad bijušais prezidents tur atradīsies un nonāks viņa potenciālajā redzamības zonā?”

Konservatīvais aktīvists Čārlijs Kirks to formulēja īsi: “Prezidenta Trampa golfa spēle nav iekļauta nevienā publiski pieejamā grafikā. Kā aizdomās turētais zināja, ka Tramps šodien tur spēlē golfu? Kā viņš varēja tik tuvu prezidentam tikt ar pusautomātisko šauteni?”

Daži liberāļi sociālajos medijos izvirza teorijas: ka golfs ir Trampa mīļākais hobijs un ka, ņemot vērā, ka viņš ir ieradumu cilvēks, viņš, visticamāk, svētdien bija atrodams savā golfa klubā.

Martina apgabala šerifs Viljams D. Snaiders sacīja, ka Rūts “neizrādīja daudz emociju”, kad policija viņu arestēja. Aizdomās turamais šāvējs bija “salīdzinoši mierīgs” un “nav jautājis, kāpēc viņu aiztur”.

Saskaņā ar varasiestāžu sniegto informāciju automašīna, kurā tika atrasts Rūts, tiks nodota FIB glabāšanā turpmākai izmeklēšanai. 

Amatpersonas sacīja, ka ASV Slepenā dienesta aģenti pamanīja šautenes stobru, kas slējās no krūmiem divas bedres priekšā vietai, kur Tramps svētdien spēlēja golfu, kas pamudināja aģentus šaut uz aizdomās turamo. Persona no kokiem aizbēga uz savu transportlīdzekli, taču viņu pamanīja kāds liecinieks, kurš nofotografēja viņa transportlīdzekli - melnu Nissan -, kurā bija redzama arī numura zīme.

Vīrietim ir arī vairāk nekā 100 sodāmību par dažādiem noziegumiem, tostarp 2002. gadā viņš tika arestēts par masu iznīcināšanas ieroča glabāšanu, liecina Ziemeļkarolīnas Pieaugušo labošanas departamenta informācija.   

Tramps aptuveni stundu pēc tam, kad tika ziņots par šāvieniem, paziņojumā apstiprināja, ka viņš ir “drošībā un vesels”, un nevēlējās, lai baumas “izietu ārpus kontroles”.