Pasaulē
2015. gada 27. janvāris, 22:02

Čehu prezidents Zemans aicina ar ieročiem cīnīties pret "Islāma valsti"

Jauns.lv

Čehijas prezidents Milošs Zemans otrdien aicinājis starptautisko sabiedrību ar militāru spēku vērsties pret teroristu organizāciju "Islāma valsts", lai novērstu "super holokaustu" ar miljoniem upuru.

Uzstājoties ar runu holokausta jautājumam veltītā forumā Prāgā, Zemans brīdināja par genocīdu, kas "skartu ne tikai sešus miljonus ebreju (kā Otrā pasaules kara gadījumā), bet visas iespējamās reliģijas, ateistus un pat musulmaņus".

""Islāma valsts" pēc sava rakstura ir līdzīga nacistiskajai Vācijai 30.gadu sākumā," paziņoja 70 gadus vecais Čehijas prezidents.

"Islāma valsts" kaujinieki kopš jūnija sagrābuši savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kur pasludinājuši savu "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

ASV vada valstu koalīciju, kas veic gaisa uzlidojumus džihādistu pozīcijām. Cīņā pret "Islāma valsti" iesaistījušies arī Irākas federālie spēki, kurdu karavīri, šiītu zemessardze un sunnītu cilšu kaujinieki.

Viņiem izdodas gūt panākumus, tomēr džihādistu kontrolē joprojām atrodas plašas teritorijas.

"Islāma valsti" raksturo brutalitāte, tostarp galvu ciršana un spīdzināšana. Pagājušajā nedēļā grupējuma kaujinieki nocirta galvu japāņu ķīlniekam, jo Tokija nesamaksāja pieprasīto 200 miljonu dolāru izpirkuma maksu.

Viens no Parīzes teroristiem - Amedijs Kulibali, kurš 8.janvārī nošāva policisti, bet nākamajā dienā Parīzē iebruka košera veikalā, nogalinot četrus cilvēkus, - izteicās, ka pieder pie "Islāma valsts".

Zemans paziņoja, ka "super holokausta un cilvēku masu slaktiņu" novēršanai nepieciešama "koncentrēta militāra rīcība starptautiskā līmenī un zem Apvienoto Nāciju Drošības padomes uzraudzības", piedaloties visām pastāvīgajām Drošības padomes dalībvalstīm.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pagājušajā nedēļā izteicās, ka teroristi vēlas sašķelt starptautisko sabiedrību, bet patiesībā viņi panākuši pretējo efektu.

Zemans norādīja, ka starptautiskās sabiedrības vienotai reakcijai būtu jāiekļauj modernie ieroči, piemēram, bezpilota lidaparāti, nevis "neauglīgas teritoriju okupācijas".

"Tomēr (..) man bail, ka būs vēl nepieciešami daudzi terorakti, pirms sabiedrība sapratīs, ka ar teroristiem nevienojas, ka ar teroristiem cīnās un ka ar teroristiem nevar cīnīties tikai ar virspusējām pārmaiņām, bet ar spēku," paziņoja Zemans.

LETA