Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Dažos ASV pārtikas veikalos munīcijas automāti nodrošina "24/7" piekļuvi lodēm
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

Dažos ASV pārtikas veikalos munīcijas automāti nodrošina "24/7" piekļuvi lodēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/ CBS News

Šonedēļ Teksasas uzņēmums “American Rounds” uzstādīja munīcijas tirdzniecības automātus dažos pārtikas veikalos, nodrošinot nepārtrauktu piekļuvi šaujamieroču munīcijai.

Dažos ASV pārtikas veikalos munīcijas automāti nod...

Uzņēmums apgalvo, ka šis solis ir sperts, lai turpmāk uzlabotu iespējas ērtāk iegādāties munīciju, kamēr kritiķi izsaka bažas, ka pastāv risks vardarbības uzliesmojumam.

"Mūsu automatizētie munīcijas automāti strādā cauru diennakti, nodrošinot to, ka jebkurš var iegādāties munīciju, kad viņam ir ērtāk, bez nepieciešamības pielāgoties veikala darba laikiem un stāvēt garās rindās," saka uzņēmums. "...Mūsu automāti ir tikpat viegli lietojami kā bankomāti."

Automāti pašlaik ir pieejami pusducī vietās trīs štatos: Oklahomā, Alabamā un Teksasā. Saskaņā ar Amerikas Nacionālās šaujamieroču asociācijas Likumdošanas darbības institūtu, šajos štatos nav nepieciešama atļauja ieroču iegādei, un šaujamieroču īpašniekiem nav jābūt licencēm vai jāreģistrē savi ieroči.

Uzņēmums saka, ka "drošība ir prioritāte", tāpēc to automāti ir aprīkoti ar mākslīgā intelekta tehnoloģiju un ieprogrammēti tā, lai tie spētu noskanēt karti un atpazīt sejas, lai rūpīgi pārbaudītu katra pircēja identitāti un vecumu. Pircējam ir jābūt vismaz 21 gadu vecam, atbilstoši federālajiem likumiem. Automātā būs jāieliek sava autovadītāja apliecības, lai tas varētu pārbaudītu identitāti un apstiprinātu vecumu.

Tas notiek tikai dažas nedēļas pēc tam, kad ASV ķirurgs ģenerālis Viveks Mērtijs pasludināja šaujamieroču vardarbīgu izmatošanu par sabiedrības veselības krīzi, sakot, ka tā ir problēma, kas jārisina "sabiedrības veselības jomā, tāpat kā mēs to darījām ar smēķēšanu vairāk nekā pirms pusgadsimta". Jūnijā Slimību kontroles un profilakses centrs Amerikā ziņoja, ka pagājušajā gadā ievainojumu ar šaujamieročiem skaits joprojām ir augstāks nekā pirms COVID-19 pandēmijas, jo īpaši melnādaino un latīņamerikāņu kopienās.