foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SCANPIX
Zelenskis: "Mums ar Rietumiem ir atšķirīgi priekšstati par uzvaru"
Pasaulē
2024. gada 2. jūlijs, 06:42

Zelenskis: "Mums ar Rietumiem ir atšķirīgi priekšstati par uzvaru"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Intervijā ASV izdevumam "Philadelphia Inquirer" Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paskaidroja, ar ko, viņaprāt, atšķiras redzējums par Ukrainas uzvaru Rietumos un pašā valstī.

Uz jautājumu vai, viņaprāt, ASV prezidents Džo Baidens tiešām tic Ukrainas uzvarai, Ukrainas līderis atbildēja, ka viņš par to ir pārliecināts, taču piebilda, ka Ukrainā un Rietumos uzvaru saprot atšķirīgi. "Rietumiem galvenā uzvara ir neļaut okupēt Ukrainu, nolikt Putinu pie vietas," skaidroja Zelenskis. Viņaprāt, Rietumi baidās uzstāt uz pilnīgu Ukrainas uzvaru un veicināt to no bažām par stabilitāti Krievijā tās sakāves gadījumā.

"Visi baidās, kas notiks ar Krieviju bez Putina. Visi baidās, vai tā var palikt tāda, kāda tā ir, nevis kļūt vēl sliktāka," skaidroja prezidents un uzsvēra, ka viņam nav šādu bažu.
"Mēs esam pateicīgi, ka neļāvām mūs okupēt, bet apmierinājums ir vajadzīgs, ir vajadzīgs taisnīgums. Kā mums jāskatās acīs visiem šiem cilvēkiem, kas zaudējuši tuviniekus, ja mēs nedabūsim šo apmierinājumu?" paziņoja Zelenskis.

Pēc ekspertu domām, Putins rēķinās, ka Krievija spēs sasniegt savus mērķus, neskatoties uz Rietumu atbalstu Kijivai, kas izrādījies nebūt ne tik vērienīgs, kā cerēja Ukrainā kara sākumā, un līdz ar to Rietumu palīdzībai ir izšķiroša nozīme, lai pārsvītrotu Kremļa aprēķinus.

Tāpat Zelenskis skaidroja, kā viņš saprot Ukrainas reālo uzvaru. "Pirmā daļa ir nepieļaut pilnīgi visas Ukrainas sagraušanu... Kamēr nav beidzies karš, nevar teikt, ka mēs esam nostāvējuši savu neatkarību. Ir svarīgi panākt drošību nākamajām paaudzēm, un tas nozīmē agresijas atkārtošanās neiespējamību."

Zelenskis uzsvēra, ka, ja Ukraina jākļūst par Eiropas Savienības un NATO dalībvalsti. "Mums jābūt Eiropas Savienībā - tā ir ekonomiskā drošība. Mums jābūt NATO. Un, ja mums tas nav, es uzskatu, ka tie ir lieli riski mums... šis ienaidnieks atgriezīsies. Kā viņš atgriezīsies? Putina personā - ne Putina, cita Kremļa, pēc divdesmit gadiem, četrdesmit, piecdesmit — es nezinu. Mums ir vajadzīga Ukrainas kolektīvā aizsardzība," norādīja Zelenskis.