Lidmašīnas avārijā 90 gadu vecumā gājis bojā "Apollo 8" astronauts
foto: Science History Images / Alamy/ Vida Press
Bills Anderss.
Pasaulē

Lidmašīnas avārijā 90 gadu vecumā gājis bojā "Apollo 8" astronauts

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Piektdien, 7. jūnijā, Vašingtonā gājis bojā "Apollo 8" astronauts Bils Anderss, kurš uzņēmis vienu no zināmākajām fotogrāfijām, kas iemūžinātas kosmosā. Amatpersonas ziņo, ka Anderss vadījis nelielu lidmašīnu, kas piektdien ietriecās jūrā.

Lidmašīnas avārijā 90 gadu vecumā gājis bojā "Apol...

Bijušā astronauta dēls Gregs Anderss apstiprināja, ka viņa tēva mirstīgās atliekas tika atrasts piektdienas pēcpusdienā. "Mēs esam sagrauti. Bils bija lielisks pilots. Mums viņa ļoti pietrūks," teikts ģimenes paziņojumā.

Amatpersonas norāda, ka viņa lidmašīna avarēja ap pulksten 11:40,  90 gadus vecais vīrietis lidoja ar "Beechcraft A A 45" lidmašīnu, kas pazīstama arī kā "T-34". Viņa lidaparāts nogāzās aptuveni 25 metru attālumā no Džonsa salas krasta. Kāds aculiecinieks stāsta, ka pēdējā sekundē pilots centās lidaparātu pacelt gaisā, tomēr viņam šis manevrs nav izdevies, un pēc dažiem mirkļiem lidmašīna sadūrusies ar ūdens virsmu un eksplodējusi.

Anderss, kurš reiz bija pilots "Apollo 8" misijā, popularitāti iemantoja ar sevis uzņemto ikonisko Zemes fotogrāfiju - šo skatu daudzi dēvē par vienu no neaizmirstamākajiem un iedvesmojošākajiem Zemes attēliem no kosmosa. Attēls uzņemts Ziemassvētku vakarā 1968. gada misijas laikā, un tajā redzama planēta Zeme, kas paceļas virs horizonta no Mēness virsmas. Pats Anderss to raksturoja kā savu nozīmīgāko ieguldījumu kosmosa programmā.

foto: NASA
Andersa uzņemtais foto.
Andersa uzņemtais foto.

"Mēs devāmies misijā, lai izpētītu Mēnesi, bet vissvarīgākā lieta, ko uz tā atklājām, bija Zeme!" par spilgto kadru vēstīja pats Anderss. Attēls guva plašu popularitāti visā pasaulē un tas iedvesmoja vides aktīvistus pie Zemes dienas atzīmēšanas — ikgadēja pasākuma, kura mērķis ir veicināt rūpes par mūsu planētu. 

Anderss kalpoja par rezerves pilotu "Apollo 11" misijā, kas 1969. gada 24. jūlijā nolaidās uz Mēness. Pēc aiziešanas no kosmosa programmas 1969. gadā bijušais astronauts vairākus gadu desmitus strādāja kosmosa izpētes nozarē. 70. gados viņš bija arī ASV vēstnieks Norvēģijā.