Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Plānots pastiprināt spiedienu uz bankām, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas
foto: Shutterstock
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

Plānots pastiprināt spiedienu uz bankām, kas palīdz Krievijai apiet sankcijas

Jauns.lv/ The Kyiv Independent

Eiropas Savienība (ES) un Septiņu valstu grupa (G7) apsver pasākumus, kas tiks vērsti pret trešo pušu aizdevējiem, kuri palīdz Krievijai izvairīties no sankcijām, 1. jūnijā ziņoja aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz slepeniem avotiem.

Plānots pastiprināt spiedienu uz bankām, kas palīd...

ES un G7 plāno ieviest ierobežojumus pret bankām, kas izmanto SPFS - Krievijas alternatīvu SWIFT ziņojumapmaiņas sistēmai -, lai apietu tirdzniecības ierobežojumus, norādīja izdevums.

Eiropas Komisija iepriekš maijā ierosināja gaidāmajā 14. sankciju paketē iekļaut pasākumus pret bankām, kas izmanto SPFS. G7 un Brisele tagad pēta iespējamos pasākumus pirms samita Itālijā, kas notiks no 13. līdz 15. jūnijam.

G7 konferences laikā, Itālijā Apūlijas reģionā, valdībām ir mērķis vienoties par pasākumiem, lai pastiprinātu sankciju ievērošanu. Rietumvalstis ir ieviesuši plašus ekonomiskos ierobežojumus pret Maskavu sakarā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, cenšoties ierobežot Krievijas ieņēmumus un neļaut tai iegūt svarīgākās tehnoloģijas, kas nepieciešamas karam.

Krievija ir izvairījusies no šīm sankcijām caur kontaktiem Ķīnā, Vidusāzijā, Turcijā vai Apvienotajos Arābu Emirātos. Krievijas centrālās bankas 2014. gadā izveidotā SPFS sistēma kļuva par svarīgu instrumentu šiem aizliegtiem darījumiem pēc tam, kad 2022. gadā Krievija tika atslēgta no SWIFT.

Kijevas partnerorganizācijas pēdējā laikā ir pievērsušas uzmanību bankām, kuras tika turētas aizdomās par sankciju pārkāpumiem, kā rezultātā vairāki aizdevēji pastiprināja ierobežojumus, samazinot Krievijas importa apjoms, norādīja "Bloomberg" avots.

ASV finanšu ministra vietnieks nesen apmeklēja Kijevu, lai apspriestos ar Ukrainas augstākajām amatpersonām par gaidāmajiem plāniem sankciju pastiprināšanā.