foto: AFP/Scanpix
G7 sanāksmē spriež par atteikšanos no ogļu spēkstacijām
Ogļu spēkstacija
Pasaulē
2024. gada 29. aprīlis, 17:20

G7 sanāksmē spriež par atteikšanos no ogļu spēkstacijām

Ziņu nodaļa

jauns.lv/ Reuters

G7 valstu enerģētikas ministru tikšanās laikā Itālijā tika apspriesta ideja noteikt kopīgu termiņu, līdz kuram slēgt ogļu spēkstacijas, avots pirmdien ziņoja “Reuters”.

Kopējs lēmums par ogļu neizmantošanu var būt nozīmīgs solis, lai tuvotos pagājušogad ANO samitā Dubaijā noteiktajam virzienam par atteikšanos no fosilajiem kurināmajiem no kuriem ogles rada vislielāko piesārņojumu.

Diplomāti no visām G7 valstīm: Itālijas, ASV, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas, Kanādas un Japānas, apsprieda šo jautājumu līdz vēlam svētdienas vakaram. Viena no šīm nācijām vēl iebilst pret šādu lēmumu. Tā ziņoja notikumam pietuvināts avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Energētikas ministru tikšanās norisinās Turīnā. Itālija šogad ir G7 prezidējošā valsts un uzņem šo tikšanos, kas vēl norisināsies otrdien. Demonstratori pulcējās Turīnā svētdienas vakarā, dedzinot G7 valstu līderu bildes, lai paustu neapmierinātību par to, ka līderi nedara pietiekami daudz, lai cīnītos ar klimata pārmaiņām.

Itālija ne tikai cer pārtraukt ogļu izmantošanu enerģijas ražošanā, bet arī vēlās pastiprināt bateriju kapacitāti un palielināt investīcijas enerģijas tīklu izbūvē, teica abi avoti. G7 bloks varētu dot mājienu, ka ir nepieciešama seškārtīgs bateriju enerģijas uzglabāšanas kapacitātes pieaugums, kas ir nepieciešams, lai uzglabātu atjaunojamo enerģiju, minēja avots.

Kodolenerģija un biodegviela ir vēl divi jautājumi, kas ir prioritāri Itālijai šīs tikšanās laikā. Itālija vēlas, lai G7 valstis iekļauj abus divus enerģijas avotus pēdējā dokumentā, kā opcijas ko nācijas var izmantot, lai samazinātu fosilo izmešu daudzumu.

Itālijas valdība uzskata, ka kodolenerģijai noteikti ir jābūt daļai no tā, lai valsts sasniegtu sev nospraustos mērķus klimata jomā līdz 2050. gadam, kaut gan itāļi nacionālajā referendumā 2011. gadā nobalsoja pret kodolenerģijas izmantošanu

Itālijas enerģētikas ministrs Gilberto Pičeto Fratēns svētdien sacīja, ka Roma cer pārliecināt Eiropas Komisiju, lai tā atzīst, ka biodegvielas var manāmi samazināt CO2 izmešu daudzumu. Itālijas enerģētikas ministrs gan atteicās komentēt to, kas tiek pārrunāts G7 sanāksmē.