Pasaulē
2024. gada 8. aprīlis, 21:03

VIDEO, FOTO: Ziemeļamerikā piedzīvo iespaidīgo kosmisko notikumu — pilnu Saules aptumsumu!

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Iespaidīgo dabas parādību pirmdien vispirms varēja vērot Meksikā, pēc tam ASV Teksasas štatā, pakāpeniski pārejot uz ziemeļaustrumiem līdz Kanādas Ņūfaundlendas provincei.

Plkst. 19.39 pēc Latvijas laika uz Zemes sāka parādīties Mēness ēna, taču to varēs novērot Klusā okeāna centrālajā zonā, tur Saule pilnībā tiks aizklāta 2 minūtes un 27 sekundes. Pēc tam ēna virzās uz ziemeļaustrumiem, Ziemeļamerikas kontinentu sasniedzot plkst. 21.09 Meksikas teritorijā.

Maksimālā aptumsuma fāze iestāsies plkst. 21.17, kad Saule būs aizsegta 4 minūtes un 28 sekundes. To varēs vērot Meksikas ziemeļu iedzīvotāji.

Pēc tam ēna virzīsies uz ASV un Kanādu, vispirms to varēs vērot Teksasā. Plkst. 22.45 Mēness ēna pametīs Kanādas teritoriju, pēdējie to redzēs Ņūfaundlendas iedzīvotāji. Aptumsums noslēgsies plkst. 22.55 Atlantijas okeāna ziemeļdaļā.

Visilgāk ASV teritorijā aptumsumu varēs vērot Teksasas štata Radarbeisā — 4 minūtes un 27 sekundes, bet Kanādā šāda laime būs Kvebekas provinces Šerbrūkā — 3 minūtes un 26 sekundes.

Saules aptumsumam gatavojas arī tur, kur to redzēs tikai daļēji. Piemēram, daudzās Losandželosas skolās bērnus grasās atstāt telpās, lai aizsargātu viņu redzi, šādi izraisot daudzu vecāku un bērnu neapmierinātību. Pašā Losandželosā Mēness aizsegs apmēram 48% no Saules.

Pilnīgi pretēja pieeja ir Meksikas galvaspilsētā Mehiko, kur Sauli aizsegs par nepilniem 80% — tur skolēniem pat ļauj palikt mājās, lai ar ģimenēm varētu izbaudīt šo elpu aizraujošo parādību.

Savukārt Teksasā šim pasākumam un iespējamam haosam uz ceļiem gatavojas tik nopietni, ka piektdien varas iestādes izsludinājušas katastrofas brīdinājumu štata galvaspilsētas Ostinas apgabalā, rēķinoties ar milzīgu ļaužu pieplūdumu.

Jau ziņots, ka vislabākie laikapstākļi saules aptumsuma vērošanai tā beigās tiek solīti Vērmontā un Meinā ASV, kā arī Ņūbransvikā un Ņūfaundlendā Kanādā.

Ziemeļamerikā ļaudis saviļņoti vēro pilno Saules aptumsumu 08.04.2024.

Desmitiem miljonu cilvēku Meksikā, ASV un Kanādā klātienē un vēl vairāk ļaužu internetā vēroja šo iespaidīgo dabas parādību

gallery icon

Tiek prognozēts, ka šogad pilnu saules aptumsumu vēros visu laiku lielākais cilvēku skaits Ziemeļamerikā, jo aptumsums būs redzams no plaši apdzīvotiem reģioniem. Ja laikapstākļi būs labvēlīgi, gandrīz no jebkuras vietas Ziemeļamerikā vismaz daļēji būs vērojams mirklis, kad vairāk nekā četras minūtes Mēness pilnībā aizsegs Sauli.

Gaidāms, ka aptumsuma laikā krēsla, kurā ir redzama tikai saules ārējā atmosfēra vai vainags, būs pietiekami ilga, lai putni un citi dzīvnieki apklustu un planētas, zvaigznes un varbūt pat komētas varētu kļūt redzamas.

Aptumsums ilgs līdz četrām minūtēm un 28 sekundēm. Tas ir gandrīz divreiz ilgāks laiks nekā pirms septiņiem gadiem, kad aptumsums bija vērojams no viena ASV krasta līdz otram. Šoreiz Mēness atrodas tuvāk Zemei. Nākamais tāda mēroga Saules aptumsums ASV gaidāms pēc 21 gada.

Pirmdienas aptumsums sāksies Klusajā okeānā un no sauszemes pirmo reizi būs redzams Masatlanā, Meksikā. Pēc tam to varēs redzēt Teksasā, Oklahomā, Arkanzasā un vēl 12 ASV štatos līdz Ņūfaundlendai, Kanādā. Saules aptumsums beigsies Atlantijas okeāna ziemeļos. Mēness ēna kontinentu 6500 kilometru garumā šķērsos vienas stundas un 40 minūšu laikā.

Apmēram 185 kilometru platajā aptumsuma joslā ir vairākas lielas pilsētas, piemēram, Dalasa, Klīvlenda, Ņujorka un Monreāla. Aplēsts, ka aptumsuma redzamības zonā dzīvo 44 miljoni cilvēku un vēl vairāki simti miljoni dzīvo joslas tuvumā. Turklāt pilns Saules aptumsums piesaistījis daudz interesentu, amatieru astronomu, zinātnieku un citu cilvēku. Aptumsuma joslas tuvumā viesnīcas un lidojumu reisi ir izpārdoti un uz ceļiem veidojas sastrēgumi.

Saules aptumsumu var vērot, izmantojot piemērotas aizsargbrilles.