foto: AFP/PA/Scanpix
Ukrainas varasiestādes nosodījušas pāvesta Fransciska izteikumus par Ukrainu
Pāvests Francisks.
Pasaulē
2024. gada 11. marts, 23:59

Ukrainas varasiestādes nosodījušas pāvesta Fransciska izteikumus par Ukrainu

Jauns.lv / LETA

Ukrainas prezidents un valsts varasiestādes paudušas nosodījumu Romas Katoļu baznīcas pāvesta Franciska nesenajiem izteikumiem par Krievijas agresiju Ukrainā.

Jau ziņots, ka Pāvests Francisks intervijā, ko sestdien daļēji publicēja Šveices televīzija, ir aicinājis Ukrainas karā iesaistītos "sākt sarunas, pirms situācija pasliktinās", un mudinājis ukraiņus būt drosmīgiem un spēt sēsties pie sarunu galda ar agresorvalsti.

"Es uzskatu, ka stiprākie ir tie, kas redz situāciju, domā par tautu un ir drosmīgi pacelt balto karogu un sākt sarunas," intervijā, kas izraisīja plašas diskusijas sabiedrībā vēstīja pāvests.

Ukrainas prezidents un valsts varasiestādes paudušas nosodījumu šadai retorikai, norādot, ka "no Katoļu baznīcas galvas sagaidījušas apelēšanu pie uzbrucēja, nevis upura".

“Es pateicos ikvienam Ukrainas kapelānam, kurš ir armijā, Aizsardzības spēkos, vai frontes līnijā. Tādai ir jābūt baznīcai – blakus saviem cilvēkiem, nevis tūkstošiem kilometru attālumā tēlojot starpnieka lomu starp cilvēkiem, kas vēlas dzīvot un tiem, kas cenšas sēt iznīcību," vēstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Savukārt, Ukrainas Ārlietu ministrija Vatikāna pārstāvim Kulbokam norādījusi, ka “šie Pāvesta izteikumi par drosmi pacelt "balto karogu" un sākt sarunas ar agresorvalsti Ukrainai radījuši vilšanos".

“Aicinājumu vietā, kas legalizē stiprākā tiesības un veicina tālāku starptautisko tiesību nicināšanu, no pāvesta drīzāk cerējām sagaidīt signālus starptautiskajai sabiedrībai par nepieciešamību nekavējoties apvienot spēkus, lai panāktu labā uzvaru pār ļauno, kā arī apelēšanu pie uzbrucēja, nevis upura,” teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija arī uzsvēra, ka tieši Ukraina vairāk par visām citām valstīm tiecas pēc miera.

“Tiesa, šim mieram ir jābūt taisnīgam, tam ir jābalstās ANO Hartas principos un miera formulā, ko piedāvājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis,” teikts ministrijas paziņojumā.

Pāvesta intervija izpelnījusies kritiku visa pasaulē. Pēc sabiedrības pretreakcijas Vatikāna preses pārstāvis Mateo Bruni norādīja, ka Francisks tikai ir izmantojis žurnālista lietoto jēdzienu par "balto karogu" un viņa teiktais esot pārprasts.