foto: Shutterstock
''TikTok'' jaunākā tendence aicina lidmašīnu pasažierus sasiet savas potītes papildu komfortam: “Neticami bīstami.”
TikTok lietotāji publicē ziņas par jaunu veidu, kā piesprādzēt drošības jostas lidmašīnā. Eksperti brīdina par drošības riskiem.
Pasaulē
2024. gada 27. februāris, 16:07

''TikTok'' jaunākā tendence aicina lidmašīnu pasažierus sasiet savas potītes papildu komfortam: “Neticami bīstami.”

Jauns.lv

Platformā parādījušies vairāki video, kuros redzams, kā lidmašīnas pasažieri izmanto drošības jostu, lai nofiksētu kājas uz sēdekļa

Jaunā ''TikTok'' tendence, lai justos lidmašīnā ērti, aicina ceļotājus kļūt radošiem un ar drošības jostu palīdzību sasiet kājas, lai tās neslīdētu nost no sēdeļa. 

Kāda no ''Tik Tok'' lietotājām publicējusi video, izmēģinot šo jauno tendenci, un komentēja to: "Tam, kurš šo paņēmienu ieteica, esmu parādā savu dzīvību!!!!"

"Tas patiesībā ir tik gudri," apgalvo vēl kāds lietotājs.

''TikTok'' lietotājs (@thatonekenyan) vaicā: "Kāpēc jūs sakāt, ka tas ir gudri??!? Ja sākas turbulence, tā ir piesieta pie sēdekļa."

''TikTok''  lietotāja un pasaules apceļotāja Teilore Fuča (@tfutchh), raksta, ka pati izmēģinājusi šo triku lidojumā uz Eiropu.

Viņa publicējusi video ar parakstu: "Ieraudzīju ''TikTok'', ka cilvēki iesaka potītes nostiprināt ar drošības jostu, un lidošana vairs nekad nebūs tāda kā iepriekš."

Fučas video līdz šim skatīts 3,2 miljonus reižu, savukārt vairāki stjuarti komentējuši ierakstus, aicinot uzmanīties.

Lietotājs Šenons Blevins raksta: "Raksta lidmašīnas stjuarts. Lūdzu, nedariet to. Es zinu, ka tas ir ērti, bet, ja mēs saskaramies ar neparedzētu turbulenci, jūs neesat pasargāts. Tā var būt spēcīgāka, nekā jūs domājat!"

Cits lietotājs, kurš arī apgalvo, ka ir lidmašīnas stjuarts, brīdina: "Tas nepasargās jūs pēkšņas turbulences gadījumā. Lūdzu, turiet jostu piesprādzētu tā, kā tai vajadzētu būt!"

Fuča savos ierakstos min, ka šim drošības jostas stiprinājumam ir līdzīga funkcija kā lidmašīnas kāju šūpuļtīklam - ierīcei, kas tiek piestiprināta pie paplātes galda un nokarājas, kļūstot par balstu kājām. 

Sarunā ar "Fox News Digital" Fuča gan skaidroja, ka izmēģinājusi šo triku, lidojot "drošā augstumā” un tikai dažas minūtes, tad mainot pozīciju. "Es nedomāju, ka tā būtu ērta pozīcija stundām ilgai sēdēšanai, bett as ir lielisks veids, ko izmantot, lai kājas neslīdētu nost no sēdekļa." 

Ceļojumu eksperts Maikls Voless brīdina, ka šī lidojumu tendence "nepavisam nav drošākais risinājums: "Mēs vienmēr meklējam veidus, kā padarīt mūsu lidojumus ērtākus. Tā kā mazas sēdvietas, gari lidojumi ir nogurdinoši, mēs esam gatavi izmēģināt jebko, lai padarītu ceļojumu  nedaudz patīkamāku."

"Lai gan drošības jostas tiprināšana ap potītēm sniedz īslaicīgu komfortu, patiesībā, tā ir neticami bīstama lieta. Pēkšņas turbulences gadījumā drošības jostai jābūt piestiprinātai ap vidukli. Ja drošības josta ir sasieta ap potītēm, jūs varat nonākt dzīvībai bīstamā situācijā, jo veltāt papildu laiku tam, lai atsprādzētu un pēc tam aizsprādzētu savu drošības jostu," brīdināja Volless.

''Ja lidmašīna saskaras ar turbulenci, kas liek jums noliekties uz priekšu, pat neliels sitiens pa galvu pa ceļiem var izraisīt smadzeņu satricinājumu," stāsta Volless. ''Ja drošības josta cieši apskauj jūsu potītes, tas var traucēt asinsrites darbību. Pasažieriem var rasties tādi simptomi kā  diskomforts vai kāju nejutīgums, retākos gadījumos- veidoties asins trombi, tāpēc, lai no tā izvairītos, tālajos lidojumos vcilvēki valkā kompresijas zeķes.