foto: AFP/Scanpix
Ukraina var pabeigt karu ar saviem nosacījumiem. Zelenskis norādīja uz svarīgu brīdi
Zelenskis norāda, ka Ukrainai ir jāveido reāla pretdarbība Krievijas ļaunumam "visos līmeņos, visā pasaulē".
Pasaulē
2024. gada 26. februāris, 16:08

Ukraina var pabeigt karu ar saviem nosacījumiem. Zelenskis norādīja uz svarīgu brīdi

Jauns.lv

Ukraina var beigt karu ar saviem noteikumiem. Bet ukraiņiem ir jācīnās, to uzrunā Krimas un Sevastopoles okupācijai pretošanās dienā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"No 1414. gada 26. februāra līdz šai dienai daudz kas ir mainījies, un visi saprot, kādā virzienā notiek šīs milzīgās pārmaiņas. Mēs varam izbeigt šo karu ar saviem, Ukrainas noteikumiem. Mēs varam atgriezt savu zemi un cilvēkus no okupācijas. Varam saukt Krieviju pie taisnīgas atbildības par izdarīto. Taču, lai tā būtu, mums ir jācīnās," viņš sacīja.

Prezidents atgādināja, ka šodien atceramies notikumus, kas notika pirms 10 gadiem – tie notika Ukrainas Krimā, kad mūsu pussalu nolaupīja Krievija.

"Un kad kopā ar Krievijas okupācijas armiju mūsu Krimā ienāca pazemojums un ņirgāšanās par cilvēkiem, represijas un bailes. Šo nežēlīgo karu, kas šobrīd turpinās pret Ukrainu, Krievijas revanšisms radīja tieši tad, kad sajuta, ka pasaule ir spējīga pievērt acis uz šādiem noziegumiem, uz tādām aneksijām, uz tādu ņirgāšanos par cilvēkiem, kuriem vienkārši atņem mājas," sacīja Zelenskis.

Valsts galva uzsvēra, ka kari patiesi godīgi beidzas, kad to radīto ļaunumu izdodas dzēst.

"Un tieši tāpēc taisnīguma sajūtai un tieksmei pēc miera ir jāiet līdzās. Tas jo īpaši prasa neaizmirst par Krimu.  Cīnīties par Krimu. Pretoties tam ļaunumam, ko Krievija atnesa Krimai, bet tālāk mēģināja iznēsāt pa visu Ukrainu un grib izplatīt arī uz citu tautu zemēm," viņš turpināja.

Zelenskis piebilda, ka Ukrainai ir jāveido reāla pretdarbība Krievijas ļaunumam "visos līmeņos, visā pasaulē".

"Mums ir jācīnās par cilvēkiem Krimā un visās citās okupētajās Ukrainas daļās. Mums ir jācīnās par pilnīgu starptautisko tiesību spēka atjaunošanu - spēku attiecībā pret Krimu un līdz ar to jebkuru citu zemi. Mums jācīnās par Krimas tatāru tautas, tāpat kā jebkuras citas tautas, fundamentālām tiesībām - tiesībām dzīvot savās mājās," viņš turpināja.

Zelenskis atzīmēja, ka uzvara katrā no šiem punktiem "ir dzēst Krievijas revanšismu, tas ir, faktiski izbeigt karu".

"Esmu pateicīgs ikvienam, kurš neaizmirst par Krimu, kurš palīdz mūsu centieniem Krimā. Kurš palīdz mūsu karavīriem. Kas Krimā cīnās pret okupantiem. Kurš neatdod savu dvēseli krievu ļaunumam. Kas palīdz atbrīvot cilvēkus, kurus represēja Krievijas režīms, kas atbalsta šos cilvēkus un saglabā viņu ticību - ticību taisnīgumam, tā spēkam, Ukrainai. Visu mūsu gūstekņu atgriešanās, visu no Ukrainas deportēto atgriešanās, Krimas politieslodzīto atgriešanās ir mūsu beznosacījuma prioritāte. Esmu pateicīgs visām valstīm, kas mums ar to palīdz," viņš rezumēja.

Zelenskis par Krimu

Okupēto Krimu Krievijas Federācija sagrāba 2014. gadā. 2023. gada oktobrī Volodimirs Zelenskis sacīja, ka krievu sagrābto Krimu, iespējams, būtu vieglāk deokupēt nekā Donbasu. Runa ir ne tikai par teritoriju atbrīvošanu, bet arī par cilvēku mentālu atgriešanos Ukrainā.

Neskatoties uz to, ka Ukrainas karaspēks vēl nav spējis atgriezt mūsu valsts pārziņā krievu okupēto Krimu, Ukrainas bruņotie spēki jau ir sasnieguši zināmus rezultātus pussalas atbrīvošanas darbā.

Tajā pašā laikā Nacionālās drošības un aizsardzības padome jau izstrādā plānu, kas tiks izmantots Ukrainas Krimas deokupācijas laikā. Tas ietver 12 soļus.