Saistībā ar amatpersonu izsludināšanu meklēšanā Krievijas diplomātus "uz paklāja" izsauc arī Lietuvā un Igaunijā
Krievijas vēstniecība Tallinā (foto: Scanpix / AP)
Pasaulē
2024. gada 14. februāris, 14:35

Saistībā ar amatpersonu izsludināšanu meklēšanā Krievijas diplomātus "uz paklāja" izsauc arī Lietuvā un Igaunijā

Jauns.lv/LETA

Arī  uz Igaunijas un Lietuvas ārlietu ministrijām trešdien izsaukti Krievijas vēstniecību pārstāvji, kuriem izteikts protests par to, ka Krievija izsludinājusi kriminālmeklēšanā šo valstu amatpersonas, kuras atbalstījušas padomju pieminekļu nojaukšanu. 

Igaunijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi Lenaru Salimullinu saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par Krievijas lēmumu iekļaut Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu un valsts sekretāru Taimaru Peterkopu Krievijas Iekšlietu ministrijas meklēto personu sarakstā, teikts Igaunijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tajā  norādīts, ka Ārlietu ministrijas pārstāvis pauda sašutumu par Igaunijas amatpersonu vārdu iekļaušanu Krievijas Iekšlietu ministrijas meklēto personu sarakstā. Ārlietu ministrija pieprasīja rakstisku paskaidrojumu par šo informāciju.

Igaunijas Ārlietu ministrija arī informēja Krievijas pārstāvi, ka šie Krievijas valsts soļi neatturēs Igauniju turpināt savu apņēmīgo atbalstu Ukrainai.

Savukārt uz Lietuvas Ārlietu ministriju izsaukts Krievijas vēstniecības Lietuvā pārstāvis, sacīts ministrijas paziņojumā.

Viņam iesniegta diplomātiskā nota, kurā pausts stingrs protests pret Krievijas lēmumiem par politiķu, amatpersonu un citu Lietuvas pilsoņu iekļaušanu meklēto personu sarakstā par lēmumiem, ko viņi pieņēmuši, pildot savus tiešos pienākumus.

Lietuvas Ārlietu ministrija uzsvēra, ka Krievijas lēmumi ir pretrunā ar vispāratzītām starptautisko tiesību normām un demonstrē centienus falsificēt pagātni.

Lietuvas Ārlietu ministrija pieprasīja nekavējoties izbeigt Lietuvas pilsoņu politiski motivēto  vajāšanu.

Jau ziņots, ka uz Latvijas Ārlietu ministriju trešdien izsaukts Krievijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis Oļegs Zikovs, lai saņemtu paskaidrojumus par publiski pieejamo sarakstu ar Latvijas bijušajām un esošajām amatpersonām, pret kurām Krievija ir ierosinājusi politiski motivētas lietas.