Šoreiz noticēsim? Lavrovs sola, ka Krievijai nav vēlēšanās uzbrukt citām valstīm
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs (foto: vidapress / Sipa USA)
Pasaulē
2024. gada 25. janvāris, 16:36

Šoreiz noticēsim? Lavrovs sola, ka Krievijai nav vēlēšanās uzbrukt citām valstīm

Jauns.lv

Krievijai nav nekādas vajadzības uzbrukt kādai valstij, bet visi apgalvojumi par pretējo ir blēņas, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Tiesa, to pašu viņš pastāvīgi apgalvoja par Ukrainu līdz pat 2022. gada 23. februārim.

“Blēņas. Mums nav nekādas vēlēšanās, nekādas ne militārās, ne politiskās, ne ekonomiskās vajadzības kaut kur kaut kam uzbrukt,” viņš paziņoja preses konferencē, atbildot uz jautājumu par NATO un Eiropas Savienības paziņojumiem par Krievijas gatavošanos turpmākai agresijai.

Vienlaikus viņš noliedza Krievijas vainu par to, ka sabojājušās attiecības ar Rietumiem un konkrēti ASV, viņaprāt, Krievija nekad nav bojājusi attiecības un negrasās par kaut ko atvainoties vai taisnoties. “Mēs negrasāmies izrādīt iniciatīvu un skriet uz Vašingtonu pie tēvoča Sema, lūgt piedošanu un teikt, ka mēs slikti uzvedāmies. Mums nav, par ko sūdzēties.”

Lavrovs, acīmredzami, cer uz auditorijas zelta zivtiņas atmiņu, jo pats pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā pastāvīgi apgalvoja, ka visas runas par gaidāmo uzbrukumu ir blēņas.

Pat pēc Krievijas uzbrukuma Lavrovs vienā mierā stāstīja, ka nekāda uzbrukuma nav bijis, vēl vairāk — cietusī esot Krievija, pret ar Ukrainas rokām esot sākts karš. Lavrova bezkaunība izraisīja klausītāju smieklus.

Pirms dažām dienām, uzstājoties ANO Drošības padomē, Lavrovs aicināja ukraiņus nolikt ieročus, pretēkā gadījumā solot nāvi vēl simtiem tūkstošu ukraiņu, kuri uzdrošinās pretoties Krievijas agresijai. Viņš apgalvoja, ka ukraiņiem “kā nebija, tā nav” nekāda iemesla karot ar Krieviju, bet tā vietā pastāv tikai “anglosakšu, viņu rokaspuišu un noziedzīgās, sapuvušās Kijivas varas virsotnes” intereses. Lavrovs aizrunājās tiktāl, ka stāstīja, ka vairums ukraiņu beidzot sāk saprast, kurš patiesībā ir viņu ienaidnieks, bet kurš viņiem gadus gadus stāstīja pekstiņus, biedējot ar Krieviju, radot melīgu priekšstatu par Krieviju un "atceļot" kopīgo vēsturi.

Viņš solīja, ka pēc “specoperācijas” mērķu izpildes — “militārā vai mierīgā ceļā” — Kijivas vara tiks noslaucīta vienā dienā, bet krievi ar ukraiņiem dzīvos mierā un saticībā, “kā tas pienākas brāļiem un labiem kaimiņiem”. Viņš apgalvoja, ka Krievija ir gatava miera sarunām ar Ukrainu, taču ne par pašreizējās Kijivas varas saglabāšanu, šajā ziņā nekādu kompromisu nebūs. “Jo ātrāk Vašingtonā, Londonā, Parīzē, Briselē to sapratīs, jo labāk būs gan Ukrainai, gan Rietumiem,” viņš piedraudēja. Viņš apgalvoja, ka Ukraina ir agonijas stāvoklī, bet karu izbeigt traucē Rietumu palīdzība.

Lavrovs pastāstīja, ka invāzija Ukrainā tika veikta nevis pret ukraiņu tautu, bet “tās noziedzīgo režīmu, kas bija aizrāvies savā nesodāmības sajūtā”. Ministrs apgalvoja, ka karu pret krieviem Ukrainas vadība sāka jau 2014. gadā, piekopojot totālu diskrimināciju pret krievvalodīgajiem.