Pasaulē
2024. gada 23. janvāris, 11:18

No nāves ķetnām izsprukušais Alabamas ieslodzītais "ar šausmām" gaida jauna veida nāvessoda izpildi jau šonedēļ

Jauns.lv

Otrdienas rītā 58 gadus vecais Kenets Jūdžīns Smits tiks ievietots ASV Alabamas štata Holmana cietuma “nāves kamerā”, kur uz nāvi notiesātie nokļūst divas dienas pirms plānotās nāvessoda izpildes. Smita gadījums būs īpašs — atšķirībā pārējiem nāviniekiem, viņš jau ir pabijis šajā kamerā, turklāt tagad pirmo reizi tiks izmēģināts jauns nāvessoda veids.

Jaunajā metodē Smits tiks nosmacēts, pie sejas viņam piestiprinot masku un liekot ieelpot tīru slāpekli. Soda izpilde paredzēta ceturtdien, ja pēdējā brīdī štata gubernatore Keja Aivija neapžēlosies un neaizstās nāvessodu ar mūža ieslodzījumu, taču uz to ir maz cerību. “Tiesa izskatīja Smita iebildumu, uzklausīja daudzus medicīnas ekspertus un nolēma, ka Smita bažas par nosmakšanu ar slāpekli ir “spekulatīvas” un “teorētiskas,” teikts viņas biroja paziņojumā, reaģējot uz ANO augstākā cilvēktiesību komisāra kritiku. “Mēs plānojam veikt nāvessoda izpildi 25. janvārī.”

“Mans ķermenis vienkārši salūst, es zaudēju svaru,” Smits atzina intervijā BBC. Alabamas likumi neatļauj uz nāvi notiesāto un žurnālistu klātienes tikšanās, tādēļ jautājumi viņam iesniegti ar starpnieku. Pagājušajā nedēļā BBC korespondenti mēģināja viņu intervēt telefoniski, taču viņš lūdza neturpināt, jo jūtas ļoti slikti. “Man visu laiku ir nelabi. Regulāras panikas lēkmes. Tā ir niecīga daļa no tā, ar ko man jāsaskaras katru dienu. Būtībā spīdzināšana,” viņš rakstīja, aicinot štatu “apturēt [nāvessoda izpildi], kamēr nav par vēlu”.

Štata amatpersonas apgalvo, ka slāpeklis ātri izraisīs samaņas zudumu un vieglu nāvi, taču eksperti un aktīvisti brīdina par iespējamām katastrofiskām sekām, sākot no spēcīgām konvulsijām līdz izdzīvošanai veģetatīvā stāvoklī vai pat gāzes izplūšanas iespējai no maskas, nogalinot pārējos cilvēkus telpā.

Emorija universitātes Medicīnas skolas anestezioloģijas asociētais profesors Džoels Zivots apsūdzēja Alabamu vairākkārtējās “cietsirdīgās” nāvessodu izpildēs. “Man nākas secināt, ka Kenets Smits laikam ir vissliktākais cilvēks Amerikā, jo Alabama ir tik apsēsta ar apņemšanos viņu nogalināt, ka ir gatava kopā ar viņu nogalināt citus cilvēkus,” viņš sacīja BBC, aprakstot slāpekļa izmantošanas risku.

Smits tika notiesāts par mācītāja Čārlza Seneta sievas Elizabetes pasūtījuma slepkavību 1988. gada 18. martā. Apsūdzība apgalvoja, ka Smits un vēl viens vīrietis saņēma pa 1000 dolāru no mācītāja, kurš bija dziļos parādos un gribēja saņemt sievas dzīvības apdrošināšanas naudu. Pats mācītājs izdarīja pašnāvību nedēļu pēc sievas nāves, tiklīdz izmeklēšanā kļuva par aizdomās turamo. Otrais slepkava Džons Forests Pārkers tika sodīts ar nāvi 2010. gadā.

2022. gada 17. novembrī Smitam jau mēģināja izpildīt nāvessodu ar nāvējošu injekciju, taču procedūra tika atcelta pēc tam, kad četru stundu laikā viņa vēnās nekādi neizdevās pareizi trāpīt katetru, izraisot notiesātajam spēcīgas sāpes.

Smits ir otrais pašlaik dzīvais notiesātais ASV, kurš pārdzīvojis soda izpildes mēģinājumu. 2022. gada 22. septembrī tajā pašā Alabamas cietumā neizdevās veikt nāvējošo injekciju Alanam Milleram, kurš 1999. gadā nošāva savus trīs kolēģus. Viņa advokāti apgalvoja, ka visu Millera mūžu ārstiem ir bijis problemātiski trāpīt adatu viņa vēnā, un viņš bijis tik pārbijies, ka nāvessoda izpilde varētu noiet greizi, ka viņš saskaņā ar štatā paredzētajām tiesībām bija izvēlējies mirt nosmokot ar slāpekli, taču štata varas iestādes ignorēja viņa lūgumu.

Problēmas ar nāvējošu injekciju apsēdušas arī citus štatus. Dienu pirms Smita neveiksmīgā sodīšanas mēģinājuma Teksasas štatā divas stundas mocījās ar invalīdu Stefenu Barbiju, kurš 2005. gadā nogalināja savu bijušo draudzeni, kura tobrīd bija stāvoklī, un viņas 7 gadus veco dēlu. Tajā pašā dienā Arizonā mocījās ar divu cilvēku slepkavu Mareju Hūperu. Savukārt pērn jūlijā Alabamā veselas četras stundas — visilgākais letālās injekcijas mēģinājums ASV vēsturē — bija nepieciešamas, lai beidzot izpildītu nāvessodu Džo Neitanam Džeimsam, kurš 1994. gadā nogalināja savu bijušo draudzeni.

Alabama ir viens no vadošajiem ASV štatiem nāvessodu izpildē, pašlaik to gaida 165 notiesātie.

Nāves sods ar slāpekli ir paredzēts arī Oklahomā un Misisipi, taču vēl nekad nav pielietots.

Tēmas