foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Zelenskis Trampa plānu 24 stundās izbeigt karu nosaucis par "ļoti bīstamu"
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2024. gada 21. janvāris, 11:30

Zelenskis Trampa plānu 24 stundās izbeigt karu nosaucis par "ļoti bīstamu"

Jauns.lv

Pirmo reizi Ukrainas līderis Volodimirs Zelenskis ir publiski paudis nepārprotamas bažas par Donalda Trampa ierosinājumu, ka viņš varētu izbeigt Krievijas un Ukrainas karu vienas dienas laikā, ja atgriezīsies Baltajā namā.

Uzstājoties intervijā Lielbritānijas raidorganizācijai "Channel Four News", kas tika pārraidīta piektdien, Ukrainas prezidents republikāņu līdera lielīšanos raksturoja kā "ļoti bīstamu" - pamatojoties uz to, ka Tramps nav pateicis, kāds būtu viņa pēckara scenārijs.

Zelenskis pieļāva, ka ir iespējams, ka Trampa apgalvojums ir tikai priekšvēlēšanu kampaņa vai, kā viņš to nosauca, "politisks vēstījums".

Taču viņš sacīja, ka doma, ka Tramps kā prezidents varētu vienpusēji pieņemt lēmumus, kas nedarbojas Ukrainas vai tās iedzīvotāju labā, un censties tos īstenot, "mani patiešām diezgan uztrauc".

Trampa tieksme izteikt visaptverošus paziņojumus par ārpolitiku atkal parādījās pagājušā gada maijā, kad viņš CNN raidījuma "Kaitlana Kolinsa" raidorganizācijai sacīja: "Ja es būšu prezidents, es šo karu atrisināšu vienā dienā, 24 stundās."

Vaicāts, kā, Tramps sacīja, ka tiksies gan ar Zelenski, gan ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, un Kolinsai sacīja: "Viņiem abiem ir vājās puses, un viņiem abiem ir stiprās puses, un 24 stundu laikā šis karš tiks atrisināts, šis karš būs beidzies".

Zelenskis kopumā ir atturējies no Trampa kritikas, dodot priekšroku tam, lai pārāk neatbalstītu demokrātu un Trampu atbalstošo republikāņu šķelšanos, kas faktiski ir nobloķējusi turpmāku ASV finansējumu Kijivai.