foto: REUTERS/SCANPIX
Pieaugot Krievijas nodarītajam postam, ANO lūgs 3,1 miljarda dolāru palīdzību Ukrainas humānajām vajadzībām
Tipisks skats jau gandrīz divus gadus kopš Krievijas invāzijas
Pasaulē
2024. gada 11. janvāris, 15:32

Pieaugot Krievijas nodarītajam postam, ANO lūgs 3,1 miljarda dolāru palīdzību Ukrainas humānajām vajadzībām

Jauns.lv/LETA

ANO nākamnedēļ lūgs finanšu donoriem 3,1 miljardu dolāru Ukrainas humānajām vajadzībām 2024.gadā. Šādu summu ANO Drošības padomes sēdē nosauca Humāno jautājumu koordinācijas pārvaldes pārstāve Edema Vosornu.

Ukrainas humānā atbalsta gada plāns tiks prezentēts Ženēvā pirmdien 15.janvārī.

"Kamēr Ukrainā turpinās karš un pieaug humānās vajadzības, finanšu atbalsts nedrīkst sarukt," sacīja Vosornu.

Humānā palīdzība šogad būs nepieciešama 14,6 miljoniem Ukrainas iedzīvotāju, tie ir aptuveni 40% valsts iedzīvotāju, sacīja Vosornu kolēģis Jenss Lerke. Turklāt palīdzība būs nepieciešama arī 2,3 miljoniem ukraiņu bēgļu citās pasaules valstīs. Arī viņu vajadzības iekļautas gada plānā.

Aptuveni četri miljoni ukraiņu, arī miljons bērnu, bija spiesti pamest savas mājas un kļuvušai par bēgļiem pašu zemē. Bēgļu kopējais skaits ir aptuveni 6,3 miljoni, sacīja Lerke.

Iedzīvotāju situācija Krievijas okupētajos Ukrainas apgabalos izsauc īpašu satraukumu, atzina Vosornu. ANO humāno misiju un struktūru piekļuve šiem reģioniem ir stipri apgrūtināta.

"Īpaši satraucoši ir, ka tas skar simtus tūkstošus cilvēku, kas dzīvo okupētajās teritorijās tiešā frontes līnijas tuvumā, kur ir visvairāk vajadzību," norādīja Vosornu.