foto: AFP/Scanpix
Krievijā par pretkara dzeju iesloga cietumā
Bīstami noziedznieki Krievijas izpratnē – dzejnieki Artjoms Kamardins (pa kreisi) un Jegors Štovba.
Pasaulē
2023. gada 28. decembris, 15:16

Krievijā par pretkara dzeju iesloga cietumā

Jauns.lv

Maskavā tiesa piespriedusi diviem dzejniekiem piecarpus un septiņus gadus nebrīvē. Abi atzīti par vainīgiem naida kurināšanā – tā Krievijā vērtē aicinājumus nekarot. Dzejnieki sodīti arī par vēršanos pret valsts drošību.

Jegors Štovba un Artjoms Kamardins pērn septembrī Maskavā, Triumfa laukumā, uzstājās “Majakovska lasījumos”, jau pēc diktatora Putina izsludinātās mobilizācijas.

Saskaņā ar apsūdzību, Kamardins dzejā aicinājis neņemt pavēstes no kara komisariātu darbinieku rokām, neparakstīt dokumentus par to saņemšanu, nedoties uz komisariātiem. Dzejnieki apsūdzēti arī naida kurināšanā un aicinājumos uz vardarbību pret Luhanskas un Doņeckas “republiku” “brīvprātīgajiem bruņotajiem formējumiem” – par frāzi “Slava Kijivas Krievzemei, Jaunkrievija – sūkā”.

Dzejniekus arestēja 2022. gada 26. septembrī. Kratīšanas laikā Kamardins spīdzināts un izmantota pat seksualizēta vardarbība. Policisti uzņēmuši video, kur dzejnieks uz ceļiem lūdz piedošanu par saviem dzejoļiem. Pie viena Putina ķēdes suņi piekāva Kamardina līgavu.

Tiesā apsūdzētie nekādu vainu neatzina. Kamardins paziņoja, ka ieslodzījums viņa pārliecību nemainīs. Pēc sprieduma nolasīšanas tiesu izpildītāji aizturēja Kamardina sievu un žurnālistus, kas zālē skandēja “kauns”, kopumā 12 cilvēkus, ieskaitot filmētājus no NTV. Žurnālistus vēlāk izlaida no “autozaka” – mobilā izolatora, par kādu pārbūvēts kravas auto.

Vēl viens apsūdzētais bija lasījumu dalībnieks Nikolajs Daiņeko, kurš atzina “vainu”, noslēdza vienošanos ar izmeklēšanu un saņēma četrus gadus nebrīvē.