foto: AFP/Scanpix
Ķīna sociālajos tīklos ņirgājas un pazemo amerikāņus
Daudzi ASV iedzīvotāji saskārušies ar Ķīnas organizētu pazemošanu sociālajos tīklos.
Pasaulē
2023. gada 14. novembris, 12:24

Ķīna sociālajos tīklos ņirgājas un pazemo amerikāņus

Jauns.lv/LETA

Ķīnas valdība ir uzsākusi pasaulē lielāko zināmo tiešsaistes dezinformācijas operāciju un izmanto to, lai vajātu ASV iedzīvotājus, politiķus un uzņēmumus — dažkārt piedraudot pat ar vardarbību, vēsta CNN pētījums, kur kā avoti izmantoti tiesas dokumenti un sociālo mediju kompāniju liecības.

Uzbrukumi, kas bieži vien ir zemiski un ļoti personiski, ir daļa no labi organizētas, arvien nekaunīgākas Ķīnas valdības iebiedēšanas kampaņas, kas vērsta pret cilvēkiem Amerikas Savienotajās Valstīs, liecina dokumenti.

Upuri sastopas ar desmitiem tūkstošu sociālo mediju ierakstu straumi, kuros viņi tiek dēvēti par nodevējiem, suņiem un rasistiskiem un homofobiskiem apvainojumiem. Upuri norāda, ka tas viss ir daļa no centieniem iedzīt viņus pastāvīgu baiļu un paranojas stāvoklī.

Bieži vien šie upuri nezina, kur vērsties. Daži ir runājuši ar tiesībaizsardzības iestādēm, tostarp FIB, taču maz ir paveikts. Lai gan tehnoloģiju un sociālo mediju uzņēmumi ir slēguši tūkstošiem kontu, kuru mērķauditorija ir šie ASV iedzīvotāji, tos apsteidz daudzi jauni konti, kas parādās praktiski katru dienu.

Tīkla, kas pazīstams kā “Spamouflage” vai “Dragonbridge”, simtiem tūkstošu kontu visās lielākajās sociālo mediju platformās ir ne tikai vajājuši amerikāņus, kuri kritizējuši Ķīnas komunistisko partiju, bet arī mēģinājuši diskreditēt ASV politiķus un noniecināt amerikāņu uzņēmumus.

Pēdējos mēnešos federālie prokurori un “Facebook” mātesuzņēmums “Meta” neslēpj, ka ASV iedzīvotāju pazemošana ir saistīta ar Ķīnas policiju.

“Meta” augustā paziņoja, ka 2023. gada otrajā ceturksnī vien ir likvidējusi gandrīz 8000 kontu kopu. Uzņēmums “Google”, kam pieder “YouTube”, sacīja CNN, ka pēdējos gados ir slēdzis vairāk nekā 100 000 saistīto kontu, savukārt “X”, kas agrāk bija pazīstams kā “Twitter”, ir bloķējis simtiem tūkstošu Ķīnas "valsts atbalstītu" vai "ar valsti saistītu" kontu.

Tomēr, ņemot vērā šādu operāciju salīdzinoši zemās izmaksas, eksperti, kas uzrauga dezinformāciju, brīdina, ka Ķīnas valdība turpinās izmantot šo taktiku, lai mēģinātu tuvināt tiešsaistes diskusijas Ķīnas izvēlētajam naratīvam, kas bieži vien ir saistīts ar mēģinājumu iedragāt ASV un demokrātiskās vērtības.

ASV Valsts departaments norāda, ka šī Ķīnas taktika ir daļa no plašākiem vairāku miljardu dolāru vērtiem centieniem veidot pasaules informācijas vidi un apklusināt Pekinas kritiķus. Zīmīgi, ka trešdien prezidentam Baidenam ir jāsatiekas ar Ķīnas prezidentu Sji samitā Sanfrancisko.