Pasaulē
2023. gada 8. novembris, 14:32

VIDEO: liesmas noposta vēsturisku ēku, kurā filmēti tādi kino šedevri kā "Slepenās lietas", "Pērlhārbora" un citi

Jauns.lv

Tustinā, ASV, Kalifornijas štatā, 7. novembrī ugunsgrēks plosīja milzīgu Otrā pasaules kara laika koka angāru, kas tika uzcelts, lai izvietotu Dienvidkalifornijā bāzētus militāros dirižabļus. Varas iestādes brīdina, ka liesmas varētu plosīties vēl vairākas dienas.

Orindžas apgabala ugunsdzēsības pārvalde sociālajos tīklos paziņoja, ka ļaut konstrukcijai sabrukt ir vienīgais veids, kā cīnīties ar postažu. Ugunsgrēka cēlonis tiek izmeklēts.

Soctīklos publicēts video, kurā redzamas liesmas, kas pārņēmušas konstrukcijas izliekto jumtu, kas vietām ir daļēji iebrucis. Milzīgs tumšu dūmu mākonis bija redzams vairāku kilometru attālumā.

foto: Ekrānuzņēmums
Vēsturiskais angārs bija viens no diviem, kas tika uzbūvēti 1942. gadā ASV jūras kara flotes vajadzībām.

"Ugunsgrēka dinamiskā rakstura un nenovēršamo sabrukšanas draudu dēļ esam noteikuši, ka vispiemērotākā metode ir ļaut konstrukcijai sabrukt, kur zemes apkalpes var pietuvoties un strādāt, lai dzēstu uguni," pavēstīja ugunsdzēsības pārvalde.

Ugunsdzēsēju priekšnieks Braiens Fenesijs atklāja, ka par cietušajiem ziņu nav.

Vēsturiskais angārs bija viens no diviem, kas tika uzbūvēti 1942. gadā ASV jūras kara flotes vajadzībām Tustinas pilsētā, aptuveni 35 jūdzes (56 kilometrus) uz dienvidaustrumiem no Losandželosas. Tajā laikā flote patrulēšanai un pretzemūdeņu aizsardzībai izmantoja par gaisu vieglākus kuģus.

Saskaņā ar pilsētas sniegto informāciju, angāri ir 17 stāvus augsti, vairāk nekā 1000 pēdu (305 metri) gari un 300 pēdu (91,4 metri) plati, tādējādi ierindojot tos starp lielākajām koka konstrukcijām, kas jebkad uzbūvētas. Iznīcinātā struktūra bija pazīstama kā ziemeļu angārs.

Flotei paradzētā konstrukcija 1950. gados kļuva par ASV Jūras kājnieku gaisa staciju un tika slēgta 1999. gadā. Fenesijs sacīja, ka viņa aģentūra sazinājās ar Jūras spēkiem, kam šis īpašums joprojām pieder.

Holivuda šos angārus izmantojusi dažādiem televīzijas šoviem un filmām, tostarp "JAG", "The X Files" ("Slepenās lietas"), "Star Trek" ("Zvaigžņu ceļš"), "Austin Powers" ("Ostins Pauerss") un "Pearl Harbor" ("Pērlhārbora"), tie parādījušies arī reklāmās. 1993. gadā Amerikas Būvinženieru biedrība šo vietu iekļāva kā vienu no vēsturiskajiem 20. gadsimta inženiertehniskajiem orientieriem.

"Paturot to prātā, šī ir skumja diena Tustinas pilsētai un visam Orindžas apgabalam," sacīja Fenesijs. "Taču mums ir paveicies, ka nav ziņots par ievainotajiem, un mēs varam nodzēst liesmas, neapdraudot ugunsdzēsējus, kaut arī tas aizņems vairākas dienas."

Saskaņā ar pilsētas sniegto informāciju, ziemeļu angārs bija slēgts, jo 2013. gada oktobra vētras laikā tika bojāts tā jumts.