Pasaulē
2023. gada 6. novembris, 09:23

VIDEO: Krievija izmēģina jaunu ballistisko raķeti "Bulava"

Jauns.lv

Publiskots videomateriāls, kurā redzams jaunākās Krievijas ballistiskās raķetes "Bulava" izmēģinājums. Tās palaišana notika dažas dienas pēc Maskavas lēmuma atcelt kodolieroču izmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikāciju.

Krievijas jaunā stratēģiskā kodolzemūdene "Imperators Aleksandrs III" ir veiksmīgi izmēģinājusi starpkontinentālo ballistisko raķeti "Bulava", svētdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Raķete, kas, kā apgalvo Amerikas Zinātnieku federācija, ir paredzēta līdz sešām kodolgalviņām, tika palaista no zemūdens pozīcijas Baltajā jūrā pie Krievijas ziemeļu piekrastes un trāpīja mērķim tūkstošiem kilometru attālumā, Kamčatkas pussalā Krievijas Tālajos Austrumos, paziņoja Aizsardzības ministrija.

"Balistiskās raķetes izšaušana ir valsts izmēģinājumu pēdējais elements, pēc kura tiks pieņemts lēmums par kreisera uzņemšanu Jūras spēkos," teikts ministrijas paziņojumā.

"Imperators Aleksandrs III" ir septītā no Krievijas Project 955 Borei (Arktiskais vējš) klases kodolzemūdenēm un ceturtā no modernizētā Borei-A varianta, liecina Krievijas avoti.

Tās NATO ir pazīstamas kā Dolgorukija klases zemūdenes pēc tam, kad pirmā zemūdene - Jurijs Dolgorukijs - kļuva par pirmo jaunās paaudzes kodolzemūdeni, ko Krievija nolaidusi ūdenī kopš aukstā kara.