foto: VIA REUTERS
Reta atzīšanās - Putins atzīst, ka Krievijas ekonomika pašlaik piedzīvo nebūt ne spožākos brīžus
Vladimirs Putins atzīst, ka Krievijas inflācijas problēma ir smaga.
Pasaulē
2023. gada 14. septembris, 16:05

Reta atzīšanās - Putins atzīst, ka Krievijas ekonomika pašlaik piedzīvo nebūt ne spožākos brīžus

Jauns.lv

Šonedēļ Krievijas prezidents Vladimirs Putins atzina, ka Krievijas inflācijas problēma ir tik smaga, ka valsts uzņēmumiem ir "praktiski neiespējami" veidot ilgtermiņa plānus, vēsta ziņu aģentūru Reuters.

Par ekonomiskajām nedienām, ar kurām Krievija šobrīd saskaras, Putins dalījās Krievijas Austrumu ekonomikas forumā.

Inflācija Krievijā gada laikā pieauga par 5,15 procentiem un būtiski pārsniedza Centrālās bankas noteiktos 4%. Tādēļ ekonomiskā vide valsts biznesam kļūst ļoti nenoteikta, sacīja Putins.

Tā ir reta Putina atzīšanās par pašreizējām Krievijas ekonomiskajām problēmām. Pēdējā gada laikā viņš vairākkārt uzsvēris Krievijas ekonomikas noturību, pat pie rietumvalstu noteiktajām sankcijām un strauji augošā militārā budžeta, kas noslogo Maskavas finanšu iespējas.

Procentu likmēm būtu jāpaaugstinās, lai ierobežotu inflāciju, taču tām jābūt pietiekami zemām, lai stimulētu ekonomiku un stiprinātu rubļa kursu, kas nesen nokritās līdz 16 mēnešu zemākajam līmenim attiecībā pret ASV dolāru.

Saskaņā ar Reuters aptauju, finanšu analītiķi prognozē, ka Krievijas Centrālā banka šonedēļ atkal paaugstinās procentu likmes.

"Jā, tas samazina aizņemšanās iespējas un zināmā mērā ierobežo ekonomiku, taču tas mazinātu pieaugošas inflācijas risku," Putins sacīja par Krievijas centieniem panākt stingrāku monetāro politiku.

"Ja mēs nokavēsim brīdi, kas novedīs pie nekontrolētas inflācijas, ekonomika ilgtermiņā būs sliktāka," viņš vēlāk piebilda.

Tomēr Putins saglabāja optimismu par ilgtermiņa perspektīvām, sakot, ka, neskatoties uz pašreizējo inflācijas problēmu un rubļa vērtības krišanos, tauta nesaskaras ar neko, kas nebūtu "absolūti nepārvarams".

Taču izskatās, ka Krievijas ekonomiku sagaida vēl lielākas nepatikšanas neskatoties uz Putina runām, jo inflācijas prognoze ir ievērojami paaugstināta un cenu kāpums kaitē biznesam.

Trešdien, 13.septembrī, Krievijas Ekonomiskās ministrija palielināja šī gada inflācijas prognozi no 5,3 procentiem līdz 7,5 procentiem, ziņo businessinsider.com.

Sankcijas, kas tika ieviestas saistībā ar karu Ukrainā, ir skārušas Krievijas ekonomiku, patērētājiem samazinot ikdienas preču krājumus, lai gan valsts kara izdevumi nedaudz atbalsta ekonomikas izaugsmi.