foto: Ekrānuzņēmums
Karā savainoto Ukrainas lāci Jampilu adoptēs Skotijas zooloģiskais dārzs
Lācis Jampils ir atkopies pēc ievainojuma.
Pasaulē
2023. gada 12. septembris, 12:11

Karā savainoto Ukrainas lāci Jampilu adoptēs Skotijas zooloģiskais dārzs

Jauns.lv

Āzijas melnais lācis, kurš tika smagi ievainots zoodārzā Krievijas okupētajā Ukrainā, adoptēs zooloģiskais dārzs Skotijā, vēsta CNN.

2022. gada oktobrī ukraiņu karavīri ieņēma Jampilas ciemati Doņeckā, kas bija Krievijas okupācijā. Viņi atklāja, ka pamestajā zoodārzā gandrīz visi 200 zoodārza dzīvnieki ir nogalināti.

12 gadus vecs lācis bija viens no retajiem zoodārza iemītniekiem, kas bija palicis dzīvs. Arī viņš tika smagi ievainots, kad pie viņa būra bija eksplodēja šāviņš. Ievainojumi bijuši tik smagi, ka lācis bija ļoti tuvu nāvei, teikts “Five Sisters” zoodārza paziņojumā, kas adoptēs lāci.

Tagad lācis Jampils, kurš nosaukts pēc ciema, kurā viņš tika atrasts, iegūs jaunu dzīves sākumu, jo viņu paredzēts adoptēt Skotijas zooloģiskajā dārzā pēc glābšanas operācijas.

Nākamā gada sākumā viņš dosies uz savu jauno māju 20 jūdzes uz rietumiem no Skotijas galvaspilsētas Edinburgas.

Kara dēļ Ukrainā ir nogalināti tūkstošiem mājdzīvnieku, un to vidū arī ir zoodārzu iemītnieki. “Karš un konflikti ir šausmīga lieta, un tā ir ļoti traumējoša cilvēkiem. Bieži tiek aizmirsts, ka tas ir traumatiski arī dzīvniekiem,” atklāj “Five Sisters” galvenais veterinārārsts Romēns Pici, “ir daudzas sugas, piemēram, Āzijas melnais lācis, kas ir patiešām inteliģenti."

Dzīvnieki, tāpat kā cilvēki, var ciest no traumām ilgstošas ​​​​sekas, un tiem nepieciešama speciālistu aprūpe. Pici un zoodārza galvenais plēsēju uzraugs Gerijs Kurrans apmeklēja Jampilu dzīvnieku centrā Beļģijā, kur viņam ir iespēja “atgūties” un tiek uzraudzīts, vai viņam nav veselības problēmu.

Jampils ir "maigs lācis", Pizzi līdz šim ir novērojis, piebilstot, ka zoodārza darbinieki cer, ka varēs viņam nodrošināt labu dzīvi Skotijā, kur viņš var kļūt par "laimīgu, normālu lāci".