foto: VIA REUTERS
ASV valsts sekretārs Blinkens pārsteiguma vizītē ierodas Kijivā novērtēt Ukrainas pretuzbrukumu
ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba apmeklē kapsētu.
Pasaulē
2023. gada 6. septembris, 18:57

ASV valsts sekretārs Blinkens pārsteiguma vizītē ierodas Kijivā novērtēt Ukrainas pretuzbrukumu

Jauns.lv

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens trešdien ieradās Kijivā nepieteiktā vizītē, dažas stundas pēc tam, kad Krievija veica savu pirmo raķešu uzbrukumu Ukrainas galvaspilsētai nedēļas laikā.

Pēc ASV amatpersonu teiktā, Blinkena brauciena mērķis bija novērtēt trīs mēnešus ilgušo Ukrainas pretuzbrukumu un apliecināt, ka ASV turpina atbalstīt Kijivas centienus izspiest Kremļa spēkus, jo daži Rietumu sabiedrotie pauž bažas par progresu pēc 18 mēnešus ilgušā kara.

Pēc ierašanās Kijivā Blinkens nolika vainagu pilsētas Berkoveckes kapsētā, lai pieminētu Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, kuri zaudēja dzīvību, aizstāvot savu valsti.

"Mēs vēlamies pārliecināties, ka Ukrainai ir tas, kas tai nepieciešams ne tikai, lai gūtu panākumus pretuzbrukumā, bet arī tas, kas tai nepieciešams ilgtermiņā, lai nodrošinātu spēcīgu atturēšanas līdzekli," vizītes laikā teica Blinkens. 

"Mēs arī esam apņēmības pilni turpināt sadarboties ar mūsu partneriem, lai veidotu un atjaunotu spēcīgu ekonomiku un stipru demokrātiju."

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs telefonsarunā ar žurnālistiem sacīja, ka ASV palīdzība Ukrainai "nevar ietekmēt īpašās militārās operācijas gaitu".

Paredzams, ka Blinkens tiksies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kā arī tiksies ar valsts premjerministru un ārlietu ministru, lai apspriestu notiekošo pretuzbrukumu un atjaunošanas darbus.