Pasaulē
2023. gada 23. augusts, 15:50

VIDEO: Indijai vēsturisks panākums – tā nosēdina savu kosmosa kuģi uz Mēness

Jauns.lv

Indijas kosmosa kuģis “Chandrayaan-3” šodien, 23. augustā, ir sekmīgi nolaidies uz Mēness virsmas, kļūstot tikai par ceturto valsti, kas jebkad to paveikusi, vēsta CNN.

Misija varētu nostiprināt Indijas kā globālas kosmosa lielvaras statusu. Iepriekš sekmīgu nosēšanos, kas tiek dēvēta arī par “mīksto piezemēšanos” uz Mēness virsmas ir pabeigušas tikai ASV, Ķīna un bijusī PSRS.

foto: AP/Scanpix
Ar sekmīgu “Chandrayaan-3” nosēšanos, Indija kļuvusi arī par otro valsti pēc Ķīnas, kas 21. gadsimtā uz Mēness ir sekmīgi nosēdinājusi kosmosa kuģi.

“Chandrayaan-3” nosēšanās vieta ir arī vistuvāk Mēness dienvidu polam. Mēness dienvidpola reģions tiek uzskatīts par kosmosa valstu galveno zinātnisko un stratēģisko interešu apgabalu, jo zinātnieki uzskata, ka šajā reģionā atrodas  ūdens ledus  nogulsnes.

Ūdeni, kas sasalis ēnainos krāteros, varētu tikt pārveidots par raķešu degvielu vai pat dzeramo ūdeni turpmākām apkalpes misijām.

Indijas mēģinājums sekmīgi nosēdīnāt savu kosmosa kuģi Mēness dienvidu pola tuvumā notika tikai dažas dienas pēc Krievijas neveiksmīgā mēģinājuma izdarīt to pašu. Krievijas kosmosa kuģis “Luna 25” ietriecās Mēness 19.augustā pēc tā dzinēju nepareizas palaišanas, izbeidzot valsts pirmo Mēness nosēšanās mēģinājumu pēdējo 47 gadu laikā.

Ar sekmīgu “Chandrayaan-3” nosēšanos, Indija kļuvusi arī par otro valsti pēc Ķīnas, kas 21. gadsimtā uz Mēness ir sekmīgi nosēdinājusi kosmosa kuģi. Ķīna kopš 2013. gada uz Mēness virsmas ir nosēdinājusi trīs nolaišanās iekārtas, tostarp pirmo, kas nosēdās Mēness ēnainajā pusē.